Onze Franse keuken

Hoe kook & eet je artisjok ? Stap-voor-stap bereiding

Artisjok1.jpg

Aangemoedigd door jullie lieve reacties op mijn vorige blogpost ging ik gisteren boodschappen doen. Ingrediënten inslaan om de recepten van de to-do lijst te kunnen maken. Wat bleek? Alleen al het voornemen om weer te gaan testkoken zette al mijn zintuigen op scherp. Zo zag ik bij de groenteafdeling artisjokken liggen. ‘Die heb ik lang niet klaargemaakt zeg – hup, mijn mandje in. Oja, en ik heb kipfilet nodig, want ik moet nog een leuke marinade testen…’ Zo ging het nog wel even door en voor ik het wist lag mijn wagentje vol. Arjan keek me met opgetrokken wenkbrauwen aan, toen hij me binnen zag komen met rode konen en twee overvolle boodschappentassen. Ik ben gelijk de keuken ingedoken om mijn verworven schatten te bereiden. Te beginnen met de artisjokken. Hoe je die dingen klaarmaakt? Nou zo:

Recept: Artisjok bereiden: stap-voor-stap

Ingrediënten:
Voor 2 personen

– 2 artisjokken
– 1 citroen
– zout

Bereiding:

– Breng een grote pan water, waar de artisjokken naast elkaar inpassen, aan de kook.
– Snijd de citroen in schijfjes en voeg toe aan het kookwater samen met een flinke snuf zout.
– Snijd de steel van de artisjok en zorg dat hij rechtop kan blijven staan.

 

– Snijd het bovenste deel van de artisjok af en knip vervolgens de bovenste punten van de blaadjes aan de zijkant af.

 

– Zet de artisjokken voorzichtig rechtop in de pan en dek ze af met een zwaar bord (ik gebruik een omgedraaid soepbord) om te zorgen dat ze onder water staan.

 

– Kook de artisjokken zo’n 45 minuten (beetje afhankelijk van de grootte, maar dit volstaat voor het formaat jeu-de-boule-bal). Ze zijn gaar, als je de onderste blaadjes makkelijk los kunt trekken. Zo niet, kook ze dan nog wat langer.
– Giet de artisjokken af en ze zijn klaar voor verdere bereiding.

Hoe eet je een artisjok?  

Je trekt de blaadjes er één voor één af en schraapt met je tanden het onderste zachte deel uit het blaadje.  Ga zo alle blaadjes af en dan kom je vanzelf bij de kern. Verwijder het hooi – die rare stugge draadjes kan je als het goed is zo van de hardere gladde bodem afschrapen – en eet de heerlijke bodem op.   Uiteraard kan je artisjok puur eten, maar eigenlijk serveer je ze altijd met een vinaigrette of sausje om de blaadjes in te dippen. Ik heb 2 heerlijke manieren om artisjok te serveren als leuk voorgerechtje. Benieuwd? Hou mijn blog dan in de gaten, want in mijn komende twee blogposts zal ik de recepten prijsgeven. Fijne dag allemaal!

Comments

 1. Leave a Reply

  Bonjade
  maart 26, 2014

  Oh wat leuk…had er twee gekocht…….wist niet precies hoe nu verder……..Oh en ze werden er niet beter op…….
  Ga dit onthouden, super.

  Fijne avond

  Lieve groet

 2. Leave a Reply

  Lisette
  maart 30, 2014

  Ja, je moet ze niet te lang bewaren. Gewoon kopen op het moment dat je ze wilt gaan gebruiken werkt het beste. Groetjes uit Frankrijk, Lisette

 3. Leave a Reply

  Monique
  februari 23, 2017

  Heerlijk! Alsof ik eventjes weer aan de Côte d’Azur was….?

 4. Leave a Reply

  Riet
  september 4, 2017

  Ik ben dol op artisjokken, maar het liefst eet ik de kleine paarse. Waar kan ik die kopen Tot heden is het niet gelukt een winkel ,die deze Artisjokken verkoopt, te vinden. Ik woon regio Rotterdam

  • Leave a Reply

   Lisette
   september 5, 2017

   Hi Riet – geen idee of die in Nederland goed verkrijgbaar zijn. Ik zou het op markten proberen of eens informeren bij een echte groenteboer. Hier in Frankrijk kan ik ze daar altijd krijgen. Succes. Groeten uit Frankrijk

  • Leave a Reply

   nia van rijswijk
   september 25, 2017

   hallo,
   waarschijnlijk heb je de meeste kans bij de biologische winkel of een buitenlandse toko, veel succes met vriendelijke groet, nia

Leave a Comment