Onze Franse Keuken

Hoe kook & eet je artisjok ? Stap-voor-stap bereiding

Artisjok1.jpg

Aangemoedigd door jullie lieve reacties op mijn vorige blogpost ging ik gisteren boodschappen doen. Ingrediënten inslaan om de recepten van de to-do lijst te kunnen maken. Wat bleek? Alleen al het voornemen om weer te gaan testkoken zette al mijn zintuigen op scherp. Zo zag ik bij de groenteafdeling artisjokken liggen. ‘Die heb ik lang niet klaargemaakt zeg – hup, mijn mandje in. Oja, en ik heb kipfilet nodig, want ik moet nog een leuke marinade testen…’ Zo ging het nog wel even door en voor ik het wist lag mijn wagentje vol. Arjan keek me met opgetrokken wenkbrauwen aan, toen hij me binnen zag komen met rode konen en twee overvolle boodschappentassen. Ik ben gelijk de keuken ingedoken om mijn verworven schatten te bereiden. Te beginnen met de artisjokken. Hoe je die dingen klaarmaakt? Nou zo:

Recept: Artisjok bereiden: stap-voor-stap

Ingrediënten:
Voor 2 personen

– 2 artisjokken
– 1 citroen
– zout

Bereiding:

– Breng een grote pan water, waar de artisjokken naast elkaar inpassen, aan de kook.
– Snijd de citroen in schijfjes en voeg toe aan het kookwater samen met een flinke snuf zout.
– Snijd de steel van de artisjok en zorg dat hij rechtop kan blijven staan.

 

– Snijd het bovenste deel van de artisjok af en knip vervolgens de bovenste punten van de blaadjes aan de zijkant af.

 

– Zet de artisjokken voorzichtig rechtop in de pan en dek ze af met een zwaar bord (ik gebruik een omgedraaid soepbord) om te zorgen dat ze onder water staan.

 

– Kook de artisjokken zo’n 45 minuten (beetje afhankelijk van de grootte, maar dit volstaat voor het formaat jeu-de-boule-bal). Ze zijn gaar, als je de onderste blaadjes makkelijk los kunt trekken. Zo niet, kook ze dan nog wat langer.
– Giet de artisjokken af en ze zijn klaar voor verdere bereiding.

Hoe eet je een artisjok?  

Je trekt de blaadjes er één voor één af en schraapt met je tanden het onderste zachte deel uit het blaadje.  Ga zo alle blaadjes af en dan kom je vanzelf bij de kern. Verwijder het hooi – die rare stugge draadjes kan je als het goed is zo van de hardere gladde bodem afschrapen – en eet de heerlijke bodem op.   Uiteraard kan je artisjok puur eten, maar eigenlijk serveer je ze altijd met een vinaigrette of sausje om de blaadjes in te dippen. Ik heb 2 heerlijke manieren om artisjok te serveren als leuk voorgerechtje. Benieuwd? Hou mijn blog dan in de gaten, want in mijn komende twee blogposts zal ik de recepten prijsgeven. Fijne dag allemaal!

7 Comments

 1. Bonjade

  maart 26, 2014 at 8:40 pm

  Oh wat leuk…had er twee gekocht…….wist niet precies hoe nu verder……..Oh en ze werden er niet beter op…….
  Ga dit onthouden, super.

  Fijne avond

  Lieve groet

  Reply
 2. Lisette

  maart 30, 2014 at 4:03 pm

  Ja, je moet ze niet te lang bewaren. Gewoon kopen op het moment dat je ze wilt gaan gebruiken werkt het beste. Groetjes uit Frankrijk, Lisette

  Reply
 3. Monique

  februari 23, 2017 at 2:20 pm

  Heerlijk! Alsof ik eventjes weer aan de Côte d’Azur was….?

  Reply
 4. Riet

  september 4, 2017 at 8:04 pm

  Ik ben dol op artisjokken, maar het liefst eet ik de kleine paarse. Waar kan ik die kopen Tot heden is het niet gelukt een winkel ,die deze Artisjokken verkoopt, te vinden. Ik woon regio Rotterdam

  Reply
  • Lisette

   september 5, 2017 at 6:35 am

   Hi Riet – geen idee of die in Nederland goed verkrijgbaar zijn. Ik zou het op markten proberen of eens informeren bij een echte groenteboer. Hier in Frankrijk kan ik ze daar altijd krijgen. Succes. Groeten uit Frankrijk

   Reply
  • nia van rijswijk

   september 25, 2017 at 3:09 pm

   hallo,
   waarschijnlijk heb je de meeste kans bij de biologische winkel of een buitenlandse toko, veel succes met vriendelijke groet, nia

   Reply
 5. Maaike Retra - Vroegop-Windig

  september 7, 2017 at 8:19 am

  Hoi Riet, leuk om te horen dat je zo’n fan bent van artisjokken! Onze klant De gezonde Apotheker verkoopt een ruim assortiment artisjokken waaronder ook de paarse artisjokken. Je kunt op zijn website https://www.vers-bestellen.nl/search/?search=artisjokken de artisjokken bestellen.
  Groetjes, Maaike

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress