Onze Franse Keuken

Venkelsoep

Venkelsoep.jpg

Soepen | februari 25, 2014 | By

Venkel is nou echt zo’n groente, die ik altijd links laat liggen. Gewoon omdat ik eigenlijk niet zo goed weet wat ik ermee moet. Die specifieke anijsachtige smaak – het gaat zo snel overheersen lijkt me. Ik weet ook wel dat het natuurlijk een kwestie van doseren is, maar eerlijk toegegeven – tot op heden gebruik ik venkel eigenlijk alleen in de combinatie met vis, omdat ik zeker weet dat dit goed werkt.

Hoogste tijd dus om over mijn schroom heen te komen en eens wat te gaan experimenteren met deze groente. Ik begin eenvoudig – one step at a time… met dit soepje. Om de anijsachtige smaak nog wat te benadrukken besloot ik een scheutje Pastis toe te voegen. Als we toch bezig zijn…dan maar gelijk goed. Het resultaat? Een smakelijk en origineel soepje al zeg ik het zelf.

Recept: Venkelsoep

Ingrediënten:
Voor 4 personen

– 1 ui, gesnipperd
– 2 teentjes knoflook
– 1 eetlepel olijfolie
– 2 venkelknollen (350 gr)
– 2 aardappelen (200 gr)
– 3 eetlepels Pastis (anijslikeur)
– 1 liter kippenbouillon
– 1 kruidenbuiltje
– zout & peper

Bereiding:

– Snijd de venkelknollen in dunne schijven.
– Schil de aardappelen en snijd deze in kleine blokjes.
– Verwarm de olijfolie in een soeppan en fruit daarin de ui tot hij glazig is.
– Pers de knoflook uit boven de pan en roer door de ui.
– Voeg de venkel en aardappel toe en roer goed.
– Giet de Pastis erbij en laat even inkoken.
– Giet dan de kippenbouillon erbij, voeg het kruidenbuiltje toe en breng het geheel aan de kook.
– Zet dan het vuur zachter, doe de deksel op de pan en laat de soep een half uurtje pruttelen.
– Verwijder het kruidenbuiltje en pureer de soep met een staafmixer.
– Breng, indien nodig, op smaak met zout en peper. Bon appetit!

2 Comments

 1. Esther

  februari 25, 2014 at 10:57 pm

  Fijn, een recept met venkel. Ik sta er vaak mee in mijn handen, maar weet het niet zo. Vorige week voor het eerst een risotto met venkel gemaakt, die was heel lekker. Wel met vis :-). Nu ga ik deze proberen.
  Groetjes, Esther

  Reply
 2. Nell Nijssen

  maart 8, 2014 at 8:30 pm

  Gek is dat, hoe smaken kunnen verschillen. Venkel zit bij mij wekelijks in de tas. Gewoon, omdat ik het heerkijk vind icm vis. En inderdaad, venkelsoep is ook verrukkelijk

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress