Onze Franse keuken

Preitaart met walnotenkorst

Preitaart.jpg

Quiches | januari 27, 2014 | By

De trouwe volgers van mijn blog weten dat ik altijd op zoek ben naar recepten waar ik walnoten in kan verwerken. Wij hebben namelijk een enorme voorraad (oogst van eigen bomen). Dus toen ik van de week door het taartenboekje bladerde en mijn oog op dit recept viel was ik gelijk overstag. Een hartige taart met walnotenkorst – die moest ik even testen. De combinatie prei, roquefort en walnoot is klassiek en altijd goed. Een aanrader! Ik heb wel een eigen versie gemaakt, want ik vond dat ze in het originele recept wat veel roquefort gebruiken en voor de bodem heb ik mijn eigen recept ‘basisdeeg hartige taarten’ benut. Ik heb daarvan gewoon een deel van de bloem vervangen door gemalen walnoten. Ging prima. Ook eens proberen? Zo maak je hem:

Recept: Preitaart met roquefort en walnotenkorst

Ingrediënten:
Voor 4/8 personen

Voor het deeg:
– 150 gram bloem
– snuf zout
– 1 theelepel donkere basterdsuiker
– 100 gram gezouten roomboter in blokjes
– 50 gram gepelde walnoten, gemalen
– 1 ei
– 1 eetlepel water

Voor de vulling:
– 30 gram boter
– 450 gram prei, in dunne ringen
– 100 gram Roquefort
– 2 eieren
– 250 ml slagroom
– 1 theelepel venkelzaad
– zeezout en versgemalen peper

Bereiding:

– Maak eerst het deeg: Meng de bloem en gemalen walnoten met het zout en de basterdsuiker. Voeg de boter toe en meng totdat het mengsel op fijn broodkruim lijkt. Voeg dan ei en water toe en meng totdat je een elastisch deeg hebt. Maak er een bal van, wikkel het in folie en leg een uur in de koelkast.
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Rol het deeg uit en bekleed je taartvorm ermee (ik gebruik een ronde v 23 cm). Prik gaatjes in de bodem en bedek met met bakpapier. Bedek de bodem met bakbonen en bak hem 15 minuten blind.
– Haal de taartbodem uit de oven, verwijder bakbonen en bakpapier en schuif hem terug in de oven en bak hem nog 5 minuten. Haal de bodem dan uit de oven en laat afkoelen, terwijl je de vulling maakt.
– Smelt de boter in de pan en voeg de prei toe. Bak de prei op laag vuur, afgedekt en onder af en toe roeren, 10 minuten stoven. Breng op smaak met zout en peper en laat nog 10 minuten stoven totdat de prei boterzacht is. Laat afkoelen.
– Verdeel de prei over de bodem en brokkel de roquefort erover heen.

– Klop de eieren en de slagroom goed door elkaar en breng royaal op smaak met zout en peper.
– Maal het venkelzaad in de vijzel fijn.
– Voeg het gemalen venkelzaad toe en klop dat goed door het eimengsel.
– Giet het eimengsel over de preivulling en schuif de taart in de oven.
– Bak de taart 35 minuten, haal hem uit de oven en laat hem nog 10 minuten afkoelen. Serveer en geniet!

Bron: Deze taart is een bewerking van de preitaart uit ‘Het Taartenboekje’ – Maggie Mayhew

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment