Onze Franse keuken

Fantastische filotaart met rijst, courgette en kikkererwten

filotaart4.jpg

Bijgerecht, Quiches, Vega | januari 17, 2014 | By

  

 

Soms lees je recepten en denk je in eerste instantie ‘mwohh, die sla ik even over.’ Ik moet eerlijk  bekennen dat ik dat bij het lezen van dit recept van Nigella dacht. Waarom heb ik hem dan toch gemaakt? Ik was op zoek naar nieuwe bijgerechten voor onze table d’hôte en deze hartige taart zou toch best een leuk alternatief kunnen zijn voor aardappelen of pasta. Ook leuk als hoofdgerecht voor vegetarische gasten. Een testpoging waard.

Wat ben ik blij dat ik hem gemaakt heb, want hij smaakt fantastisch. Bovendien ziet hij er ook nog eens prachtig uit. Hij heeft een plekje veroverd in ons receptenarsenaal voor de table d’hôte avonden en zal komend seizoen regelmatig op tafel verschijnen.

Recept: Filotaart met rijst, courgette en kikkererwten

Ingrediënten:
Voor 6/8 personen

– 1 ui, gesnipperd
– 2 eetlepels olijfolie
 – 1 theelepel komijnpoeder
– 1/2 theelepel kurkuma
– 1 theelepel gemalen koriander
– 1 courgette
– 125 gram basmatirijst
– 500 ml groentebouillon
– 1 blik kikkererwten à 400 gram, uitgelekt
– pakje filodeeg + olijfolie

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Verwarm de olijfolie in een koekenpan en fruit daarin de ui een paar minuten tot de ui zacht en glazig is.
– Voeg komijn, kurkuma en koriander toe roer goed.
– Voeg dan de courgette toe en bak ze op middenhoog vuur tot ze zacht zijn.
– Doe dan de rijst erbij en roer goed, totdat alle korrels bedekt zijn met een laagje.
– Giet dan per 100 ml tegelijk al roerend de bouillon toe. Wacht iedere keer even tot de bouillon is opgenomen. Een beetje als bereiden van risotto zeg maar. Wanneer alle bouillon is opgenomen moet de rijst gaar zijn (qua tijdspanne: reken op een ruime 10 minuten).
– Haal de pan van het vuur en roer de kikkererwten door de rijst.
– Kwast de binnenkant van een springvorm in met olijfolie en bekleed de bodem en zijkant met een velletje filodeeg en laat wat filo over de rand hangen. Smeer dat vel weer in met olijfolie en leg daar weer een ander vel filodeeg kuislings op. Herhaal dit met 4 velletjes.

– Stort de rijst op het deeg.

– Vouw het overhangende filodeeg naar binnen. Kwast nog 2 filodeegvelletjes in met olijfolie en frommel ze op het overgebleven vrije stukje van de bovenkant van de pastei als een soort deksel.

– Bak de pastei 20 minuten in de oven.

 

Bon appetit!

Bron: Dit recept komt uit Hoe word ik een goddelijk huisvrouw– Nigella Lawson

Comments

  1. Leave a Reply

    Anoniem
    januari 17, 2014

    Hallo Lisette, wat een leuk recept en zeker handig als bijgerecht, het ziet er ook fantastisch uit, zou je hem ook koud kunnen eten? toch een vraagje over filodeeg. Filodeeg scheurt bij mij altijd als ik er mee ga werken. Als ik het uit de diepvries haal laat ik het wel ontdooien maar misschien niet lang genoeg? Heb je een tip? Want ik wil dit recept wel gaan proberen.
    Alvast bedankt voor je reactie en een fijn weekend. En ga zo door met je blog, vind het helemaal leuk en heb al veel uitgeprobeerd.
    groetjes
    Marjon

Leave a Comment