Onze Franse keuken

Simpele klassieke aardappelgratin

Aardappelgratin2.jpg
Een aardappelgratin – klassiek, Frans, lekker en simpel. Ja allemaal leuk en aardig, hoor ik je denken, maar hoe maak ik het dan precies klaar? Nou zo bijvoorbeeld:

Recept: Aardappelgratin

Ingrediënten:
Voor 4 personen

– aardappelen 4 à 5 stuks (700 gram)
– 100 ml kookroom
– 2 eetlepels crème fraiche
– 1 teen knoflook
– 1 theelepel zout
– 1/2 theelepel peper
– 1/4 theelepel versgeraspte nootmuskaat
– 150 gram geraspte belegen kaas
– 10 gram boter

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Schil de aardappelen en kook deze beetgaar. Giet af en laat afkoelen.
– Meng in een grote mengkom 75 ml kookroom met de crème fraiche. Pers de knoflook uit boven de kom. Voeg zout, peper, nootmuskaat en 50 gram geraspte kaas toe en hussel goed door elkaar.
– Snijd de afgekoelde aardappelen in dunne plakjes.
– Doe de plakjes aardappel in de mengkom en hussel met je handen alles goed door elkaar. Zo worden op alle plakjes aardappel bedekt met een mooi roomlaagje.
– Stort de inhoud in een ovenschaal en leg de schijfjes een beetje dakpansgewijs over elkaar, zodat het er mooi uitziet.
– Giet de resterende 25 ml kookroom over de geordende aardappelen, dek het geheel af met de resterende 100 gram geraspte kaas.
– Maak kleine klontjes van de boter en leg die hier en daar op de kaas.
– Dek de schaal af met aluminiumfolie en zeg een half uur in de oven.
– Verwijder dan de aluminiumfolie. Zet de grillstand aan van je oven en zet de gratin nog even terug om zo een mooi goudgele toplaagje te krijgen. Hou je gratin goed in de gaten, want dit gaat vrij vlug (minutenwerk).  Bon appetit!

Comments

  1. Leave a Reply

    Anoniem
    december 8, 2014

    super lekker de beste die ik heb gehad

  2. Leave a Reply

    Anoniem
    november 30, 2015

    Ontzettend lekker, zeker een aanrader!

  3. Leave a Reply

    Anouk
    juni 25, 2016

    Hai! Ik wil deze bij mijn confit de canard serveren, kan ik bijvoorbeeld de boter vervangen/aanleggen met het vet uit het blik van de eend?

  4. Leave a Reply

    Mathieu
    december 23, 2017

    Het is bijna Kerst. Dit gerecht mag absoluut niet ontbreken op het menu. Het is zo ongelooflijk lekker. Dank je voor het posten op je blog.

  5. Leave a Reply

    Barbera
    december 23, 2018

    Kan ik dit gerecht ook zonder kaas maken? En moeten het vastkokende of bloemige aardappels zijn?

  6. Leave a Reply

    jos de volder
    december 24, 2019

    heerlijk, eet hem regelmatig zo gemaakt .
    morgen met (kerst 2019)kalkoen cranberry saus en groenten

Leave a Comment