Quiche Lorraine
Deze klassieke Franse quiche mag natuurlijk niet ontbreken op mijn blog. Wij serveren regelmatig quiches tijdens onze table d’hôte avonden. Dan zetten we de hele tafel vol met verschillende varianten – een soort hartige taarten proeverij dus. We wisselen de onderlinge samenstelling, maar de quiche Lorraine staat er, net als onze tomato tatin, altijd tussen.
Tomato Tatin links en quiche Lorraine rechts |
De vulling van een quiche Lorraine bestaat uit spek, ham, ei en kaas. De onderlinge verhoudingen zijn belangrijk, want anders smaakt hij te eiig of krijg je een te natte bodem. Deze quiche is hier trouwens ook bij veel boulangeries verkrijgbaar – je krijgt dan gewoon een punt mee. Je eet je hem dan dus vaak koud. Ook lekker.
Recept: Klassieke quiche Lorraine
– 1x Basisdeeg voor hartige taarten of voor een snelle variant een pak bladerdeeg
– 100 gram gekookte ham, in kleine blokjes
– 100 gram spek, in kleine blokjes
– 4 eieren
– 400 ml kookroom
– 200 gram geraspte kaas (hier in Frankrijk gebruikt men meestal Gruyère, maar persoonlijk vind ik belegen kaas véél lekkerder)
– paprikapoeder
– peper & zout
Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Vet een ronde taartvorm met lage rand (vlaaivorm) in met een beetje boter en bedek dit met een beetje bloem. Op deze manier kan je de quichepunten straks makkelijk lossnijden uit de vorm.
– Bekleed de taartvorm met het deeg en prik met een vork gaatjes in de taartbodem. Zet even in de koelkast en ga verder met de voorbereiding van de vulling.
– Snijd de ham en spek in kleine blokjes.
– Klop in een kom de eieren met de kookroom tot een luchtig mengsel en roer dan vervolgens de geraspte kaas erdoorheen. Voeg een snuf paprikapoeder toe en royaal zout en peper.
– Haal de taartvorm uit de koelkast en verdeel de ham en spekblokjes over de bodem.
– Giet het beslag in de vorm en verdeel het zo dat alle blokjes onder het beslag bedolven zijn.
– Zet de quiche in het midden van je oven en bak hem 45 minuten. Haal hem dan uit de oven – de bovenkant is mooi goudbruin.
– Soms staat de bovenkant nog wat bol, maar dat is niet erg – dat zakt vanzelf terug tijdens het afkoelen.
– Laat de quiche minimaal 5 minuten afkoelen voordat je hem serveert/gaat aansnijden. Bon appetit!
Nina-hobbysite
februari 27, 2014 at 2:47 pmDit is echt een lekker recept en super simpel! Ik heb zelf nog wel wat dingen toegevoegd die ik nog in de koelkast had liggen. Zoals cherrytomaatjes, lenteui, champignons en een stukje courgette. Dit kon ook omdat mijn taartvorm iets groter was. Maar het smaakte helemaal goed. Ik ga over twee weken een foto en een link van dit recept op mijn blog plaatsen. En ik ga zeker nog meer recepten van je uitproberen.
Ineke
juni 29, 2018 at 2:12 pmstaat in de oven nu….en heb zojuist jouw link doorgestuurd naar NewYork, naar mijn zoon die dol is op quiches schrijft hij….kan hij zelf aan de slag nu. Merci voor het recept…
Lisette
juni 29, 2018 at 4:13 pmoh wat leuk! Graag gedaan.
Monique
juli 15, 2024 at 9:13 pmIk maak deze quiche al jaren met bladerdeeg. Nu voor het eerst met het recept voor het basisdeeg gemaakt, prima gelukt en nog veel lekkerder!