Onze Franse Keuken

Perfecte Tarte Tatin – stap voor stap

Herschaaldekopievan1-DSC_1287.jpg

Dit is echt zo’n taart die er heel simpel uitziet, maar eigenlijk best lastig te maken is. Ik vind het in ieder geval één van de moeilijkere desserts en het duurde vrij lang, voordat ik hem eindelijk een beetje in de vingers had. De ene keer werd de bodem te nat, dan was de smaak weer veel te zoet of de deegrand niet goed gaar. Een kwestie van blijven proberen en testen, testen en nog eens testen. Het probleem zit hem in het maken van de karamel, de timing en de exacte verhoudingen.

Na vele véle pogingen is dit de versie waar ik mee werk. Ik moet er wel bij zeggen dat ik tarte tatins altijd maak met mijn speciale tarte tatin pan van Le Creuset. Hou je van bakken en dit type taarten dan is het wellicht een héle leuke kookgadget om op je verlanglijstje te zetten.

Heb je niet zo’n pan – en let’s face it – die kans is vrij groot – gebruik dan voor het voorbereiden van de taart gewoon een pan met dikke bodem en giet de inhoud vervolgens in een ronde taartvorm (24 cm – geen springvorm).

Recept: Tarte Tatin – stap voor stap

Ingrediënten:

– 6 kleine appels
– 50 gram kristalsuiker
– 2 eetlepels water
– 35 gram gezouten roomboter
– bladerdeeg

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Schil de appels, verwijder het klokhuis en halveer ze in de lengte. Leg ze even in een rondje in de pan om te passen hoeveel helften je precies kwijt kan.

– Verhit de suiker met de eetlepels water in je tarte tatin pan of pan met dikke bodem. Ik doe dit altijd op middenhoog vuur. Laat de suiker zachtjes pruttelen tot hij begint te karameliseren. Let op: Je hebt de neiging om te gaan roeren, maar dat moet je nu juist niet doen. Het enige wat je kunt doen is de pan voorzichtig een beetje heen en weer schudden om de siroop te verdelen.

– Neem, zodra de karamel goudbruin van kleur is (dit zal een minuut of 2 duren), de pan van het vuur en voeg de boter toe. Het zal gaan sissen, maar dat hoort erbij. Nu mag je wel roeren: dus roer voorzichtig met een houten lepel totdat je een gladde massa krijgt.

– Zet dan de pan terug op het vuur, draai het vuur zacht en leg de appels in de pan. Bak de appels zachtjes 5 minuten in de karamel – keer ze een paar keer voorzichtig om. Leg de appels dan met de bolle kant naar beneden in een mooi rondje in de pan. Mocht je geen tarte tatin pan hebben dan is dit het moment waarop je de inhoud voorzichtig in een taartvorm giet. Leg de appels op de beschreven manier in de taartvorm en zorg ervoor dat ook alle karamel uit de pan in de taartvorm terecht komt.

– Leg het bladerdeeg op de appels en stop aan de randen goed in – als een dekentje. Prik met een vork wat gaatjes in de bovenkant van het deeg.

– Zet de pan of taartvorm in de oven en bak hem in 25 minuten goudbruin. Haal de taart uit de oven en laat hem 5 minuten afkoelen in de vorm. Leg dan vervolgens een groot bord of grote schaal op je pan/taartvorm en keer hem voorzichtig om.

 
 

– Laat de taart helemaal afkoelen en serveer puur of met een bolletje ijs erbij.

Ik hoop dat ik je met deze stap-voor-stap methode met foto’s op weg help om jouw eigen perfecte tarte tatin te bakken. Veel succes!!

15 Comments

  1. Carla

    mei 30, 2016 at 7:25 am

    Als je de pan omkeert, haal je dan de pan gelijk eraf om de taart te laten afkoelen?

    Reply
    • Lisette

      juni 2, 2016 at 12:39 pm

      Hi Carla, Ja – als je de taart omkeert dan haal je gelijk de pan eraf. Soms blijft een appeltje hangen aan de pan bodem en die kan je dan gelijk voorzichtig terug op zijn plekje duwen. Dus de taart na het omdraaien onafgedekt laten afkoelen. Ik hoop dat hij smaakt! Veel succes.

      Reply
    • Marianne

      december 15, 2017 at 11:48 pm

      Hi Lisette!
      Van Sinterklaas kreeg ik dit jaar de taartvorm van Le Creuset cadeau. Ik zette ‘m op mijn verlanglijstje dankzij jouw enthousiaste verhaal. Intussen maakte ik de Tarte Tatin – volgens jouw recept. Inderdaad perfect. In een keer was het raak. Veel dank! Marianne

      Reply
      • Lisette

        december 16, 2017 at 10:18 am

        Oh wat leuk! Ja is echt een topding – veel plezier ermee. Groetjes Lisette

        Reply
  2. Marloe

    juni 21, 2016 at 9:47 am

    Welke diameter is de pan van Le Creuset?

    Reply
    • Lisette

      juli 1, 2016 at 12:48 pm

      Hi Marloe, de diameter is 24 cm. Groetjes uit Frankrijk

      Reply
  3. Nell Nijssen

    november 12, 2016 at 4:18 pm

    Ha Lisette, Vandaag mijn Creuset pan ook in gebruik genomen. Speurend naar recepten kwam ik bij jou terecht. Ik moet zeggen: niet echt goed gelukt voor een eerste keer, maar zoals je aangeeft, het is een moeilijk iets. In het recept dat bij de pan zit, worden de appel niet gebakken. Dat wil ik een volgende keer proberen. Nu vielen de appels teveel uit elkaar. Ik denk ook dat het appelras bepalend is voor het eindresultaat. Welke appels gebruik jij? Wel een fijne pan overigens.

    Reply
    • Lisette

      december 10, 2016 at 8:47 am

      Hi Nell, ik heb net een berichtje op je blog gezet. Ik gebruik lokale appeltjes – ze zijn qua smaak en stevigheid het best te vergelijken met de in Nederland verkrijgbare Pink Lady. Ik vind het zelf lekkerder om de appels wel eerst even (kort!) te karameliseren. Dat komt de uiteindelijke smaak ten goede. Succes. Groetjes uit Frankrijk, Lisette

      Reply
  4. Wanda

    januari 3, 2018 at 10:18 am

    Hoi Lisette,
    Heb jij de 25cm of 28cm creusette pan? Welke zou je aanraden?

    Reply
  5. Wanda

    januari 3, 2018 at 10:18 am

    Oh sorry, ik zie dat de vraag al gesteld was? 🙂

    Reply
  6. Saskia

    juli 18, 2018 at 9:57 pm

    Dag lisette, zojuist weer de tarte tartin gemaakt volgens jouw recept in de originele crueset pan (idd een geweldig cadeau om te vragen).
    Het was weer een succes! Bedankt voor het recept. Groet Saskia

    Reply
    • Lisette

      juli 19, 2018 at 2:42 pm

      Wat leuk om te horen! Thanks voor je berichtje. Groetjes uit Frankrijk

      Reply
  7. ans sanders

    oktober 26, 2018 at 12:32 pm

    ik heb net een tartetatin gebakken, krijg een banketbakker te eten, vond het wel spannend, ik maak hem altijd door de boter en suiker onder de gril te caramelliseren, dan de appels erin, 15 min.bakken dan bladerdeeg erop, dus ik gebruik geen water, ga volgende keer jouw recept proberen, groet ans

    Reply
  8. ans sanders

    december 20, 2018 at 4:40 pm

    heb de tarte tatin in de tartetatin pan gemaakt, geweldig om de voorbereidingen op het gas te kunnen doen, prima gelukt. gr. ans

    Reply
  9. Magda Verhaert

    juni 13, 2019 at 5:19 pm

    Mmm… ben verzot op een heerlijke tarte tatin. Ik doe er nog wat kaneel bij. Geeft je taartje nog een vleugje meer.
    Groetjes Magda

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress