Perfecte Tarte Tatin – stap voor stap

Dit is echt zo’n taart die er heel simpel uitziet, maar eigenlijk best lastig te maken is. Ik vind het in ieder geval één van de moeilijkere desserts en het duurde vrij lang, voordat ik hem eindelijk een beetje in de vingers had. De ene keer werd de bodem te nat, dan was de smaak weer veel te zoet of de deegrand niet goed gaar. Een kwestie van blijven proberen en testen, testen en nog eens testen. Het probleem zit hem in het maken van de karamel, de timing en de exacte verhoudingen.
Na vele véle pogingen is dit de versie waar ik mee werk. Ik moet er wel bij zeggen dat ik tarte tatins altijd maak met mijn speciale tarte tatin pan van Le Creuset. Hou je van bakken en dit type taarten dan is het wellicht een héle leuke kookgadget om op je verlanglijstje te zetten.
Heb je niet zo’n pan – en let’s face it – die kans is vrij groot – gebruik dan voor het voorbereiden van de taart gewoon een pan met dikke bodem en giet de inhoud vervolgens in een ronde taartvorm (24 cm – geen springvorm).
Recept: Tarte Tatin – stap voor stap
Ingrediënten:
– 6 kleine appels
– 50 gram kristalsuiker
– 2 eetlepels water
– 35 gram gezouten roomboter
– bladerdeeg
Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Schil de appels, verwijder het klokhuis en halveer ze in de lengte. Leg ze even in een rondje in de pan om te passen hoeveel helften je precies kwijt kan.
– Verhit de suiker met de eetlepels water in je tarte tatin pan of pan met dikke bodem. Ik doe dit altijd op middenhoog vuur. Laat de suiker zachtjes pruttelen tot hij begint te karameliseren. Let op: Je hebt de neiging om te gaan roeren, maar dat moet je nu juist niet doen. Het enige wat je kunt doen is de pan voorzichtig een beetje heen en weer schudden om de siroop te verdelen.
– Neem, zodra de karamel goudbruin van kleur is (dit zal een minuut of 2 duren), de pan van het vuur en voeg de boter toe. Het zal gaan sissen, maar dat hoort erbij. Nu mag je wel roeren: dus roer voorzichtig met een houten lepel totdat je een gladde massa krijgt.
– Zet dan de pan terug op het vuur, draai het vuur zacht en leg de appels in de pan. Bak de appels zachtjes 5 minuten in de karamel – keer ze een paar keer voorzichtig om. Leg de appels dan met de bolle kant naar beneden in een mooi rondje in de pan. Mocht je geen tarte tatin pan hebben dan is dit het moment waarop je de inhoud voorzichtig in een taartvorm giet. Leg de appels op de beschreven manier in de taartvorm en zorg ervoor dat ook alle karamel uit de pan in de taartvorm terecht komt.
– Leg het bladerdeeg op de appels en stop aan de randen goed in – als een dekentje. Prik met een vork wat gaatjes in de bovenkant van het deeg.
– Zet de pan of taartvorm in de oven en bak hem in 25 minuten goudbruin. Haal de taart uit de oven en laat hem 5 minuten afkoelen in de vorm. Leg dan vervolgens een groot bord of grote schaal op je pan/taartvorm en keer hem voorzichtig om.
– Laat de taart helemaal afkoelen en serveer puur of met een bolletje ijs erbij.
Ik hoop dat ik je met deze stap-voor-stap methode met foto’s op weg help om jouw eigen perfecte tarte tatin te bakken. Veel succes!!
Carla
mei 30, 2016 at 7:25 amAls je de pan omkeert, haal je dan de pan gelijk eraf om de taart te laten afkoelen?
Lisette
juni 2, 2016 at 12:39 pmHi Carla, Ja – als je de taart omkeert dan haal je gelijk de pan eraf. Soms blijft een appeltje hangen aan de pan bodem en die kan je dan gelijk voorzichtig terug op zijn plekje duwen. Dus de taart na het omdraaien onafgedekt laten afkoelen. Ik hoop dat hij smaakt! Veel succes.
Marianne
december 15, 2017 at 11:48 pmHi Lisette!
Van Sinterklaas kreeg ik dit jaar de taartvorm van Le Creuset cadeau. Ik zette ‘m op mijn verlanglijstje dankzij jouw enthousiaste verhaal. Intussen maakte ik de Tarte Tatin – volgens jouw recept. Inderdaad perfect. In een keer was het raak. Veel dank! Marianne
Lisette
december 16, 2017 at 10:18 amOh wat leuk! Ja is echt een topding – veel plezier ermee. Groetjes Lisette
Marloe
juni 21, 2016 at 9:47 amWelke diameter is de pan van Le Creuset?
Lisette
juli 1, 2016 at 12:48 pmHi Marloe, de diameter is 24 cm. Groetjes uit Frankrijk
Nell Nijssen
november 12, 2016 at 4:18 pmHa Lisette, Vandaag mijn Creuset pan ook in gebruik genomen. Speurend naar recepten kwam ik bij jou terecht. Ik moet zeggen: niet echt goed gelukt voor een eerste keer, maar zoals je aangeeft, het is een moeilijk iets. In het recept dat bij de pan zit, worden de appel niet gebakken. Dat wil ik een volgende keer proberen. Nu vielen de appels teveel uit elkaar. Ik denk ook dat het appelras bepalend is voor het eindresultaat. Welke appels gebruik jij? Wel een fijne pan overigens.
Lisette
december 10, 2016 at 8:47 amHi Nell, ik heb net een berichtje op je blog gezet. Ik gebruik lokale appeltjes – ze zijn qua smaak en stevigheid het best te vergelijken met de in Nederland verkrijgbare Pink Lady. Ik vind het zelf lekkerder om de appels wel eerst even (kort!) te karameliseren. Dat komt de uiteindelijke smaak ten goede. Succes. Groetjes uit Frankrijk, Lisette
Wanda
januari 3, 2018 at 10:18 amHoi Lisette,
Heb jij de 25cm of 28cm creusette pan? Welke zou je aanraden?
Wanda
januari 3, 2018 at 10:18 amOh sorry, ik zie dat de vraag al gesteld was? 🙂
Saskia
juli 18, 2018 at 9:57 pmDag lisette, zojuist weer de tarte tartin gemaakt volgens jouw recept in de originele crueset pan (idd een geweldig cadeau om te vragen).
Het was weer een succes! Bedankt voor het recept. Groet Saskia
Lisette
juli 19, 2018 at 2:42 pmWat leuk om te horen! Thanks voor je berichtje. Groetjes uit Frankrijk
ans sanders
oktober 26, 2018 at 12:32 pmik heb net een tartetatin gebakken, krijg een banketbakker te eten, vond het wel spannend, ik maak hem altijd door de boter en suiker onder de gril te caramelliseren, dan de appels erin, 15 min.bakken dan bladerdeeg erop, dus ik gebruik geen water, ga volgende keer jouw recept proberen, groet ans
ans sanders
december 20, 2018 at 4:40 pmheb de tarte tatin in de tartetatin pan gemaakt, geweldig om de voorbereidingen op het gas te kunnen doen, prima gelukt. gr. ans
Magda Verhaert
juni 13, 2019 at 5:19 pmMmm… ben verzot op een heerlijke tarte tatin. Ik doe er nog wat kaneel bij. Geeft je taartje nog een vleugje meer.
Groetjes Magda