Franse groentesoep – Soupe au pistou
Wij hebben een prachtige soepterrine, maar gebruiken hem eerlijk gezegd zelden. Eigenlijk alleen voor deze soep. Dan zetten we hem midden op tafel – wat altijd veel nieuwsgierige blikken van onze gasten oplevert – iedereen wil weten wat er in zit. Arjan schept de soep op en ik voorzie ieder bord van een beetje pistou. Pistou is een soort pestomengsel, maar dan zonder noten en knoflook- oftewel: basilicum, parmezaanse kaas en olijfolie.
Zonder de pistou is de soep aan de slappe kant, maar dat is juist de bedoeling. De pistou is namelijk de smaakmaker. Die roer je erdoorheen en voila… je hebt een heerlijke subtiel gekruide provençaalse groentesoep. Deze soep is echt ideaal om te serveren als je een groter gezelschap te eten krijgt – makkelijk in grote hoeveelheden te maken, origineel, toegankelijk en hij ziet er ook nog eens prachtig kleurrijk uit – toch ?!
Recept: Franse groentesoep – soupe au pistou
Ingrediënten:
Voor 4 – 6 personen
Voor de soep:
– 1,25 liter water
– 100 gram witte bonen
– 100 gram flageolet bonen
– 100 gram doperwtjes
– 150 gram sperzieboontjes
– 150 gram wortel, in dunne plakjes
– 150 gram aardappel, in kleine blokjes
– 150 gram courgette, in kleine blokjes
– 100 gram prei, in dunne ringen
– 2 tomaten, in kleine blokjes
– 50 gram pasta (ik gebruik een grote macaroni-variant)
– desgewenst 1 à 2 kruidenbouillonblokjes (ik gebruik die zelf niet)
Voor de pistou:
– één volle hand aan verse basilicum blaadjes (= ongeveer 10 gram)
– 4 eetlepels vers geraspte parmezaanse kaas – reggiano
– 6 eetlepels olijfolie
Bereiding:
– Zet een soeppan op het vuur en giet het water in de pan. Doe alle bonen en groente erbij en breng aan de kook.
– Zet het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat het geheel een half uur pruttelen.
– Voeg dan de pasta toe en laat dit nog 10 minuten mee garen (of langer als je een pastasoort gebruikt, die langer nodig heeft).
– Breng de soep desgewenst op smaak met kruidenbouillonblokje(s) als hij echt te flauw is. Hou daarbij in je achterhoofd dat de pistou de smaakmaker is…
– Maak de pistou: meng de basilicum met parmezaanse kaas en olijfolie in je keukenmachine.
– Schep de soep in kommen of borden en voorzie ze allemaal van een flinke eetlepel pistou.
Nell Nijssen
oktober 25, 2013 at 9:55 pmIk ben een heus soepmens … soep met pistou is helemaal aan mij besteed. En dan vooral als deze geserveerd wordt in zo'n schitterende terrine!
Huis in de Provence
oktober 25, 2013 at 10:11 pmohhh wat heb je de laatste tijd weer heerlijke recepten op je blog gezet…
Heb vanavond de appeltaart aan laten branden ;-(( Kan hem zelf nog wel eten, al is ie wat droog….maar niet voor de gasten voor morgen…DUS ga ik jou appelcake maken morgenochtend..heb niet zoveel tijd en dacht in ene eraan dat je dit laatst op je blog had gezet. ECHT super!!
gr. Mirjam
Marleen
januari 8, 2017 at 8:12 amBonen rauw of uit een pot?
Lisette
januari 8, 2017 at 8:22 amIk gebruik bonen uit blik – even afgieten en afspoelen – voordat je ze toevoegt.
Mevrouw Marloes
juni 11, 2018 at 10:38 amDeze soep ziet er echt heerlijk uit! Ga ik zeker een keertje maken 🙂 Ik hou van soepen. Ik eet denk ik minstens één keer per week soep, hahah.