Onze Franse keuken

Fantastisch voorgerecht met verse vijgen

Vijgengerecht.jpg

Voorgerecht | oktober 9, 2013 | By

Verse vijgen – wat zijn ze lekker. Wij zijn van die ‘lucky bastards’ met een eigen vijgenboom in de tuin en kunnen dus ieder najaar weer oogsten. Dit jaar waren we een beetje huiverig, want het zag er lange tijd naar uit dat het een slecht vijgenjaar zou worden door het koude voorjaar. Gelukkig valt het mee en hebben we inmiddels weer volop kunnen plukken.

Ik leg iedere winter een voorraad vijgenjam en chutney aan voor het volgende seizoen. Daarnaast maak ik de nodige gerechtjes met verse vijgen en dit is toch wel één van mijn favorieten. Dat komt ook door de herinneringen aan de plek waar wij dit specifieke gerecht voor het eerst aten.

Het recept is namelijk afkomstig van het restaurant Gusto in Noosa Australië. Eén van de meest fantastische plekken op aarde. Arjan en ik zijn daar jaren geleden samen geweest en willen héél graag nog eens terug. Gelukkig hebben we destijds het kookboek van Gusto meegenomen, want de gerechten die zij daar serveren zijn werkelijk super. Dit vijgengerecht is een mooi voorbeeld: een heerlijk origineel voorgerechtje voor een etentje. Onze gasten zijn in ieder geval altijd zeer verrast als we dit serveren Zo maak ze:

Recept: In spek gerolde verse vijgen uit de oven met romige geitenkaasmousse

Ingrediënten:
Voorgerecht voor 4 personen

– 8 verse vijgen
– 16 plakjes ontbijtspek
– 100 gram zachte geitenkaas zonder korst
– 2 eetlepels crème fraiche
– 2 eetlepels honing

Voor de dressing
– 50 gram walnoten, in kleine stukjes gehakt
– 4 eetlepels olijfolie
– 1 eetlepel witte balsamicoazijn
– 1 eetlepel citroensap
– desgewenst een klein beetje honing

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 180 graden
– Verdeel de vijgen voorzichtig van bovenaf in vieren, maar niet helemaal door. Duw ze aan de onderkant een beetje in, zodat hij aan de bovenkant een beetje open komt te staan.
– Wikkel de vijgen in ontbijtspek, waarbij je de bovenkant vrij laat.
– Gebruik één eetlepel van de honing – druppel in iedere vijg een heel klein beetje honing.
– Zet de vijgen naast elkaar in een ovenschaal.
– Meng in een kom de geitenkaas met de crème fraiche en de resterende eetlepel honing goed door elkaar, totdat je een mousse krijgt.
– Meng voor de dressing de olijfolie, azijn en citroensap door elkaar en maak deze desgewenst een beetje zoeter met wat honing. Roer de stukjes walnoot erdoor en zet weg tot gebruik.
– Zet de vijgen in de oven en bak deze 15 minuten.
– Zet vier borden klaar. Maak in het midden van ieder bord een bedje van de geitenkaasmousse voor de vijgen.
– Zet de warme vijgen vervolgens op de geitenkaasmousse en druk een beetje aan.
– Sprenkel de dressing eromheen en serveer direct. Bon appetit!

 

Comments

  1. Leave a Reply

    Nieneke
    oktober 9, 2013

    Volgend jaar kunnen we dus weer een paar potjes vijgenjam meenemen??? Mooi! ( en lekker!)

  2. Leave a Reply

    Nell Nijssen
    oktober 10, 2013

    Oh, maar dat is een grappig recept voor een vijgen voorgerecht! De combi met geitenkaas en ham was mij al bekend, maar dit is weer net effe wat anders. Ga ik nu meteen de tekst kopiëren … dank, dank, dank.

  3. Leave a Reply

    Trudy
    maart 31, 2016

    Wat een lekkere combi is dit! Ik volg je site al een tijdje en maak regelmatig je recepten. Allemaal even lekker

    • Leave a Reply

      Lisette
      april 8, 2016

      Dank voor je lieve bericht Trudy. Ik hoop de komende tijd weer een aantal leuke nieuwe dingen te posten, die je uit kunt proberen. Groetjes uit Frankrijk, Lisette

Leave a Comment