Fantastisch voorgerecht met verse vijgen

Ik leg iedere winter een voorraad vijgenjam en chutney aan voor het volgende seizoen. Daarnaast maak ik de nodige gerechtjes met verse vijgen en dit is toch wel één van mijn favorieten. Dat komt ook door de herinneringen aan de plek waar wij dit specifieke gerecht voor het eerst aten.
Het recept is namelijk afkomstig van het restaurant Gusto in Noosa Australië. Eén van de meest fantastische plekken op aarde. Arjan en ik zijn daar jaren geleden samen geweest en willen héél graag nog eens terug. Gelukkig hebben we destijds het kookboek van Gusto meegenomen, want de gerechten die zij daar serveren zijn werkelijk super. Dit vijgengerecht is een mooi voorbeeld: een heerlijk origineel voorgerechtje voor een etentje. Onze gasten zijn in ieder geval altijd zeer verrast als we dit serveren Zo maak ze:
Recept: In spek gerolde verse vijgen uit de oven met romige geitenkaasmousse
Ingrediënten:
Voorgerecht voor 4 personen
– 8 verse vijgen
– 16 plakjes ontbijtspek
– 100 gram zachte geitenkaas zonder korst
– 2 eetlepels crème fraiche
– 2 eetlepels honing
Voor de dressing
– 50 gram walnoten, in kleine stukjes gehakt
– 4 eetlepels olijfolie
– 1 eetlepel witte balsamicoazijn
– 1 eetlepel citroensap
– desgewenst een klein beetje honing
Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 180 graden
– Verdeel de vijgen voorzichtig van bovenaf in vieren, maar niet helemaal door. Duw ze aan de onderkant een beetje in, zodat hij aan de bovenkant een beetje open komt te staan.
– Wikkel de vijgen in ontbijtspek, waarbij je de bovenkant vrij laat.
– Gebruik één eetlepel van de honing – druppel in iedere vijg een heel klein beetje honing.
– Zet de vijgen naast elkaar in een ovenschaal.
– Meng in een kom de geitenkaas met de crème fraiche en de resterende eetlepel honing goed door elkaar, totdat je een mousse krijgt.
– Meng voor de dressing de olijfolie, azijn en citroensap door elkaar en maak deze desgewenst een beetje zoeter met wat honing. Roer de stukjes walnoot erdoor en zet weg tot gebruik.
– Zet de vijgen in de oven en bak deze 15 minuten.
– Zet vier borden klaar. Maak in het midden van ieder bord een bedje van de geitenkaasmousse voor de vijgen.
– Zet de warme vijgen vervolgens op de geitenkaasmousse en druk een beetje aan.
– Sprenkel de dressing eromheen en serveer direct. Bon appetit!
Nieneke
oktober 9, 2013 at 3:36 pmVolgend jaar kunnen we dus weer een paar potjes vijgenjam meenemen??? Mooi! ( en lekker!)
Nell Nijssen
oktober 10, 2013 at 6:38 pmOh, maar dat is een grappig recept voor een vijgen voorgerecht! De combi met geitenkaas en ham was mij al bekend, maar dit is weer net effe wat anders. Ga ik nu meteen de tekst kopiëren … dank, dank, dank.
jasper de haan
oktober 4, 2015 at 11:53 amKlinkt heerlijk! Ik ga het vandaag proberen
Lisette
oktober 6, 2015 at 8:22 amIk hoop dat het gesmaakt heeft. Groetjes uit Frankrijk
Trudy
maart 31, 2016 at 4:46 pmWat een lekkere combi is dit! Ik volg je site al een tijdje en maak regelmatig je recepten. Allemaal even lekker
Lisette
april 8, 2016 at 3:04 pmDank voor je lieve bericht Trudy. Ik hoop de komende tijd weer een aantal leuke nieuwe dingen te posten, die je uit kunt proberen. Groetjes uit Frankrijk, Lisette