Exotische kip kerrie met mandarijn, banaan en kokos

Gisteren zag ik ze ineens weer liggen in onze supermarché – mandarijnen. De eerste van het seizoen. Manderijnen doen me altijd denken aan Sinterklaas. Vroeger lagen ze bij ons thuis rond die feestdag namelijk standaard in de fruitmand. Ook legde mijn moeder in aluminiumfolie verpakte mandarijnen op de schaal vol pepernoten. Voor de gezonde touch… Natuurlijk aten wij vakkundig om deze veel te gezonde dingen heen, graaiend naar schuimpjes, tumtummetjes en kruidnootjes – maar toch is het beeld blijven hangen…
Mandarijnen eet je wat mij betreft dus rond Sinterklaas en…. door de kip kerrie. Rare gewoonte misschien, maar ik vind het echt een waardevolle toevoeging aan deze rijstschotel. Uiteraard kan hij ook best gemaakt worden met mandarijnenpartjes uit blik. Die zijn per slot van rekening het hele jaar door verkrijgbaar. Alleen is het zo dat ik, sinds de uitzending van de Keuringsdienst van Waarden over het verwijderen van de velletjes van deze ingeblikte partjes, die dingen niet meer aanraak. Voor het geval je deze uitzending destijds hebt gemist – bekijk hem Hier
Gedurende de maanden dat mandarijnen niet vers voorradig zijn laat ik ze daarom liever gewoon helemaal weg. De komende weken hoef ik daar niet over in te zitten – ik kan me voorlopig weer even uitleven met verse exemplaren en genieten van deze heerlijke exotische kip kerrie:
Ingrediënten:
Voor 2 à 3 personen
– 350 gram kipfilet, in blokjes
– 2 eetlepels olijfolie
– 1 teen knoflook
– 1 ui
– 100 gram champignons, in plakjes
– 2 afgestreken eetlepels kerriepoeder
– stukje van 2 cm verse gember (= ruime 1/2 theelepel rasp)
– 100 gram ananas stukjes uit blik
– 50 ml ananassap (uit datzelfde blik)
– 100 ml kippenbouillon
– 1 banaan, in plakjes
– 1 à 2 mandarijnen, geschild en in partjes
– klein handje rozijnen (20 à 30 gram)
– 150 ml kokosmelk
– zout
– 150 à 200 gram rijst (voor 2/3 personen)
Bereiding:
– Snipper de ui en knoflook en fruit deze op middenhoog vuur
– Voeg de kipfiletblokjes toe en bak even kort rondom aan.
– Voeg dan de champignons toe en bak deze mee.
– Strooi kerriepoeder over de kip en roer alles goed door elkaar, zodat alle kipblokjes en champignonplakjes mooi geel zien.
– Rasp de gember boven de pan en roer door het geheel.
– Giet dan het ananassap in de pan, zet het vuur hoog en laat even een minuut inkoken op hoog vuur.
– Voeg de kippenbouillon toe, roer even goed door, en laat vijf minuten koken.
– Zet in die tijd ook de rijst op om te zorgen dat deze gelijktijdig klaar is. Bereid de rijst volgens aanwijzingen op pak (zal tussen 10-15 minuten liggen)
– Zet dan het vuur laag en voeg het fruit toe (dus ananas, banaan en niet te vergeten de mandarijntjes)
– Roer de kokosmelk voorzichtig door het geheel en laat het geheel nog 5 minuten garen.
– Breng op smaak met zout, voeg de rozijntjes toe, roer nog één keer goed en serveer. Lekker met rijst! Bon appetit.
Tip: Voeg een handje grof gehakte cashewnoten toe – ook lekker!
Caroline Brouwer
oktober 4, 2013 at 5:55 pmDit ga ik a.s. zondag maken. Mijn zoon en zijn vriendin komen eten. Aangezien mijn zoon niet van champignons houdt, laat ik die weg. Ik laat je nog weten wat we ervan vonden. Maar ik verwacht dat het heerlijk is!
Fijn weekend, Caroline
Lisette
oktober 5, 2013 at 10:30 amHi Caroline – leuk! Ben benieuwd of het in de smaak valt bij de familie – jij ook fijn weekend
Caroline Brouwer
oktober 7, 2013 at 7:31 amHallo Lisette,
We hebben gesmuld, het was echt ontzettend lekker!
Dank voor het delen.
groeten, Caroline
Lisette
oktober 8, 2013 at 12:23 pmHi Caroline – ik ben heel blij dat het gesmaakt heeft. Bedankt voor het mooie compliment. Groetjes, Lisette
Anne
oktober 11, 2013 at 1:43 pmNu ik weer bij mijn ouders woon zal ik ook af en toe voor het gezin koken en om mijn vader niet steeds te pesten met vegetariche gerechten zal ik dit binnenkort eens op tafel zetten!
Owen Ernst
september 28, 2015 at 9:20 pmWat een fruitsalade
Owen Ernst
september 28, 2015 at 9:22 pmWat een fruitsalade