Onze Franse Keuken

Origineel bijgerecht: Drie kleuren rijsttaart

Driekleurenrijsttaart1jpg.jpg

Bijgerecht, Vega | augustus 30, 2013 | By

Je zou het misschien niet denken, maar ook in Frankrijk produceert men rijst. In de Camargue, een deel van de Provence, om precies te zijn. Een gebied dat ook bekend staat om de wilde paarden en zoutvlakten.
Wij proberen voor onze table d’hôte zoveel mogelijk met streekproducten te werken en ook deze rijst van Franse bodem serveren wij graag. Bijvoorbeeld in de vorm van een rijsttaart. Prima in punten te verdelen en weer eens wat anders. Dit recept heb ik (helaas) niet zelf bedacht. Het komt uit het heerlijke kookboek ‘Mijn keuken van de zon’ van Virginie Besançon.Mocht je nou geen Camargue rijst kunnen vinden in je supermarkt. Gebruik dan bijvoorbeeld een combinatie van witte-, wilde- en zilvervliesrijst. Werkt ook prima.

Recept: Drie kleuren rijsttaart

Ingrediënten:
voor 4 tot 6 personen

– 250 gram (Camargue) drie kleuren rijst
– 1 rode ui
– 1 teen knoflook
– 100 gram prei
– 100 gram bleekselderij
– 3 eetlepels gehakte verse bieslook
– 1 eetlepel verse tijmblaadjes
– 2 eieren
– zout & peper
– 2 klontjes boter

Bereiding:

– Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
– Snipper in de tussentijd de ui, snijd de prei in dunne ringen en de bleeksnelderij in kleine blokjes.
– Verwarm een klontje boter in een koekenpan en fruit daarin de ui. Pers de knoflook uit en fruit mee. Voeg de prei en bleekselderij toe en laat op halfzacht vuur zo’n 10 minuten garen.
– Giet de rijst af en doe deze in een kom.  Roer de gare groenten en de verse kruiden erdoor.
– Klop in een ander kommetje de twee eieren los en roer het eimengsel door de rijst. Breng het geheel op smaak met royaal zout en peper.
– Verhit het resterende klontje boter in ruime koekenpan (tussen de 28-32 cm), giet het rijstmengsel in de pan en verdeel het met een spatel gelijkmatig over de bodem. Laat vijf minuten bakken. Draai de taart om met behulp van een deksel of groot bord – best even tricky, dus goed opletten om te zorgen dat hij niet breekt – en bak de andere kant ook nog 5 minuten. Schuif de taart – ik doe dat altijd weer met behulp van de deksel of een groot bord – voorzichtig op een serveerschaal en serveer direct.

Tip: Soms verkruimel ik nog een beetje zachte geitenkaas door het rijstmengsel, voordat ik de taart afbak – maakt het geheel extra smeuig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress