Onze Franse keuken

Hèt aardbeiendessert van La Panacée seizoen 2013: Eton Mess

EtonMess1.jpg

Desserts | augustus 19, 2013 | By

Op veler verzoek is hier dan eindelijk het recept van onze ‘La Panacée’ versie van Eton Mess. Sinds dit seizoen serveren we dit vrolijke aardbeiendessert regelmatig tijdens de table d’hôte avonden en het is een groot succes.
Kan ook niet missen natuurlijk: Zelfgemaakte meringue, verse aardbeien, slagroom, frambozen en een beetje balsamico-azijn. Een fijne combinatie…De schalen worden nog net niet leeggelikt..alhoewel ze soms toch verdacht schoon weer in de keuken belanden….Recept: ETON MESS

Ingrediënten:
Voor 4 personen

Voor de meringue
– 3 eiwitten
– 150 gram suiker
– snufje zout

Voor de garnering:
– 250 gram aardbeien
– 50 gram frambozen
– 2 eetlepels balsamico-azijn
– 1 zakje vanillesuiker
– 250 ml slagroom
– 3 eetlepels suiker (of iets meer/minder -ligt er een beetje aan hoe ‘zoet’ je de slagroom wilt hebben)

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 150 graden.
– Maak de meringue volgens de stap-voor-stap methode.
– Zet een bakplaat klaar en bedek die met een laag bakpapier.
– Verdeel de meringue over de plaat en maak een mooie gelijkmatige cirkel (tussen de 20-25cm en ongeveer 2-4 cm dik).
– Schuif de bakplaat in de oven en bak de meringue 40 minuten. Haal hem dan uit de oven en laat hem goed afkoelen.
– Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.
– Snijd 175 gram aardbeien in dunne plakjes.
– Doe de rest (75 gram) samen met alle frambozen in een kom en pureer de vruchtjes met een vork. Voeg het zakje vanillesuiker en de balsamico-azijn toe en meng alles goed door elkaar.
– Klop de slagroom stijf en voeg suiker toe naar smaak (ik hou meestal zo’n 2 à 3 eetlepels aan).
– Spatel de helft van de slagroom door de gepureerde aardbei/framboos.
– Pak een serveerschaal – ik gebruik een glazen ovenschaal – en verkruimel de meringue grof.
– Verdeel de slagroom – zowel de pure als de door de fruitpuree roze-gekleurde – over het meringuekruim.
– Versier het geheel met de plakjes aardbei en serveer.

Ik hoop dat jouw gasten/tafelgenoten net zo enthousiast zijn over dit dessert als de onze!
  

Comments

  1. Leave a Reply

    Lisette
    augustus 21, 2013

    Graag gedaan Corine. Er staan trouwens ook een aantal hele leuke reacties op onze facebookpagina! Bedankt allemaal.

  2. Leave a Reply

    Anoniem
    september 16, 2013

    Hoi Lisette, deze hebben we jammer genoeg gemist, maar de andere versie met banaan is ook heerlijk! Ga ik zeker een keer uitproberen.Dat mis ik wel hoor, lekker aanschuiven elke dag, nu moet ik iedere dag zelf weer verzinnen wat we moeten gaan eten. Weet je toevallig ook wanneer jullie online gastenboek het weer doet want we zijn in alle haast helemaal vergeten om in jullie "echte" te schrijven. En als je je recept van de courgettesoep nog "kwijt" wilt, dan hou ik me aanbevolen 🙂
    Gr. Esmée

  3. Leave a Reply

    ilseh
    september 27, 2013

    Oh! Bedankt om te delen. Het water loopt me in de mond als ik aan dit dessert terugdenk. We hebben hele mooie herinneringen aan onze vakantie bij jullie afgelopen juni… Alles oké met jullie?
    Grtjs,
    Ilse Vanparys-Haerinck

  4. Leave a Reply

    Monique
    juni 2, 2019

    Ziet er heerlijkk uit en lijkt me heerlijk ik ga het maken.

Leave a Comment