Onze Franse Keuken

Snelle hartige taart met spinazie van Jamie Oliver

HartigetaartmetspinazieenfetavanJamieOliver4.jpg

Quiches | juli 11, 2013 | By

Dit is echt zo’n fijne snel-klaar quiche. Knapperig filodeeg, spinazie, feta en pijnboompitten. Citroenrasp geeft het geheel een lekker fris en zomers tintje. Smullen dus!

Ik vond deze hartige taart in Jamie in 30 minuten. Hij bakt hem eerst in een pan en dan in de oven – ik gebruik alleen de oven. Gewoon praktisch en minder risico op aanbranden. In het originele recept werkt Jamie met verse bladspinazie. Ik heb deze quiche ook al een paar keer gemaakt met bladspinazie uit de diepvries – toen ik geen verse kon krijgen – en dat smaakt echt prima.

Zelf werk ik niet zo vaak met filodeeg – ik zit altijd een beetje te hannessen met die dunne velletjes, maar het is echt gewoon een kwestie van handigheid in krijgen. Laat je dus niet afschrikken. Het is echt de moeite waard. Voorzie alle velletjes van een beetje olijfolie, want dat maakt ze niet alleen minder breekbaar, je krijgt ook een prachtige lichtbruine korst.

Recept: Hartige taart met spinazie, feta & pijnboompitten

Ingrediënten:

– 1 pak filodeeg
– 400 gram bladspinazie (vers of diepvries)
– klontje boter
– 300 gram feta
– 100 gram pijnboompitten
– 5 eieren
– 50 gram geraspte kaas
– rasp van 1 citroen
– 1 theelepel gedroogde oregano
– 1 bolletje nootmuskaat
– 1 eetlepel olijfolie + extra olijfolie voor invetten filodeegvellen
– cayennepeper
– zout & peper

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Verwarm een koekenpan en laat een klont boter op middenhoog vuur smelten. Doe de helft van de spinazie in de pan en roer, totdat het geslonken is. Voeg dan de andere helft toe en roer door totdat je spinazie gaar is. (alternatief: Verwarm de diepvriesversie volgens aanwijzingen op pak/zak). Breng de spinazie op smaak met versgeraspte nootmuskaat. Jamie gebruikt een hele bol, ik hou het bij een halve.
– Laat de spinazie een beetje uitlekken en afkoelen en hak de spinazie vervolgens grof.
– Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.
– Meng de eieren in een kom goed door elkaar en brokkel de feta erbij. Voeg geraspte kaas en oregano toe en breng het geheel op smaak met wat peper, een eetlepel olijfolie en de citroenrasp.
– Pak een ronde ovenschaal en vet die in met een beetje boter. Ga vervolgens aan de slag met het filodeeg.
– In mijn pak zitten 10 vellen. Leg de eerste vier in dakpansgewijs op elkaar – zodat je een soort rechthoek krijgt. Smeer de vellen in met olijfolie, strooi er flink wat zout en cayennepeper over en leg de rechthoek voorzichtig in je ovenschaal. De filobladen hangen over de rand en dat moet ook.
– Herhaal bovenstaande handeling met nog 4 bladen en leg deze rechthoek vervolgens kruislings op de andere in de ovenschaal. Zo is je hele schaal bedekt en hangt aan alle kanten een beetje filodeeg over de rand.
– Roer de spinazie en de pijnboompitten door het eimengsel en stort het op de taartbodem.
– Dek vervolgens de bovenkant van het spinaziemengsel af met de twee resterende filobladen (leg ze kruislings op elkaar – vergeet ze niet te bestrijken met een beetje olijfolie) en vouw de overhangende randen van de taartbodem (de andere bladen dus) naar binnen over de taart heen.
– Schuif de taart in de oven en bak hem 20 minuten. Bon appetit!

 

 

 

 
 

5 Comments

 1. Manna Verheij

  december 10, 2015 at 12:05 pm

  Hi Lisette,

  Ik was een recept aan het opzoeken met filodeeg en deze leek me erg makkelijk en lekker. Zie ik ineens La Panacee aan de zijkant staan. Dus ik kijk wat beter en zie dat ik op jouw blog terecht ben gekomen. Wat leuk! De taart staat nu in de oven en ik had niet alle ingredienten, dus heb het een beetje bij elkaar verzonnen, maar ik ben benieuwd!

  Lieve groetjes uit het zonnige Perth,

  Manna

  Reply
 2. Manna Verheij

  december 10, 2015 at 12:09 pm

  Hi Lisette,

  Ik was op zoek naar een lekker makkelijke filodeeg taart en vond dit recept. Was de taart al aan het maken toen ik ineens aan de zijkant La Panacee zag staan. Dat herkende ik natuurlijk meteen en toen ik beter keek zag ik dat ik op jouw blog terecht was gekomen. Wat leuk! Hij staat nu af te koelen en we gaan er zo van genieten.

  Lieve groeten uit Perth,

  Manna

  Reply
 3. Lisette

  december 13, 2015 at 7:25 am

  HI Manna,

  Wat leuk dat je zo toevallig op mijn blog terecht bent gekomen. Ik hoop dat het goed met je gaat? Ik volg je via FB en heb het idee dat je heel gelukkig bent daar in het verre Perth. Ik wens je hele fijne feestdagen toe en een heel gelukkig 2016. Liefs uit Frankrijk, Lisette

  Reply
 4. Annelies

  juli 15, 2022 at 6:22 pm

  Mocht je geen filodeeg hebben dan smaakt deze taartvulling ook heerlijk met een bodem van tortilla, afgedekt met pittige geraspte kaas👍

  Reply
  • Lisette

   november 9, 2022 at 10:43 am

   Dank voor de goede tip – ga ik zeker een keer proberen.

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress