Kersenchutney
Recept: Kersenchutney
Ingrediënten:
– 1 kilo onpitte verse kersen (dus je hebt ongeveer 1,2 à 1,4 kilo nodig met pit/steel)
– 150 gram suiker
– 1 rode ui, gesnipperd
– 1 kaneelstokje
– 2 kardemompeulen
– 2 kruidnagels
– 1 theelepel zout
– 8 peperkorrels
– sap van 1 citroen
– 70 ml rode wijnazijn
Bereiding:
– Hak de ontpitte kersen in de keukenmachine tot een grove massa.
– Doe de kersenpulp vervolgens in een (confiture) pan en voeg suiker, gesnipperde ui, kaneelstokje, kardemompeulen, kruidnagels, zout, peperkorrels en citroensap toe.
– Breng het geheel, onder af en toe roeren, aan de kook. Draai dan het vuur wat terug (naar middenhoog) en laat 40 minuten doorkoken. Roer regelmatig.
– Voeg dan de wijnazijn toe en laat nog 5 minuten doorkoken op middenhoog vuur.
– Verwijder het kaneelstokje en giet de chutney in gesteriliseerde jampotten.
– Sluit de potten goed af en laat afkoelen.
– Zet de potten dan nog minimaal 4 weken weg op een droge donkere plek. Na openen koel bewaren.
(De chutney is overigens ongeopend zeker een jaar houdbaar).
Bron: Het originele Franse recept heb ik gevonden op de website van Marmiton