Onze Franse Keuken

Een opmerkelijke kersen fan ….

juli 3, 2013 | By

Onze kersenbomen geven pas sinds een paar weken kersen – een maand later dan normaal. De natuur is echt helemaal van slag en loopt door het rare voorjaar hopeloos achter op schema. Ook de opbrengst is minder dan voorgaande jaren, maar ach..een paar kilo kersen van eigen bomen is toch altijd weer mooi meegenomen.

Onze vogelverschrikkers – poezen Johan en Joep – doen hun taak wel erg goed, want ze vangen om de haverklap vogeltjes en brengen die dan uiteraard graag even naar binnen. Ze liggen gewoon op de loer bij de kersenbomen en de vogels zijn zo gefocust op de kersen dat ze onze op zich toch best opvallende rode katers over het hoofd zien…Tja, wat doe je eraan?

Tot mijn verbazing blijken niet alleen vogels dol op de kersen, maar is er nog een diertje fan! Met veel geduld is het me gelukt om hem op foto vast te leggen:

Een EEKHOORNTJE!!!! Hoe schattig?! Nooit geweten dat die beestjes kersen eten.

Na het plukken moeten de kersen natuurlijk worden schoongemaakt. Dat is toch iedere keer best een klus. Dankzij mijn fijne kersenontpitter – echt een handige kookgadget – gaat het gelukkig vlot.

Ja, en dan….Wat te maken van de oogst van dit jaar? Mijn eerste gedachte was om een deel van de kersen te benutten voor een klassieke clafoutis – totdat mijn buurvrouw me vertelde dat men dit gerecht hier in Frankijk zelden met verse kersen maakt. Ze gebruiken eerder geconserveerde kersen, want die zijn over het algemeen veel krachtiger van smaak. Hmmm, klinkt logisch. Ik moet zeggen dat ik al een paar keer clafoutis van verse kersen heb gemaakt en die dan inderdaad wat aan de flauwe kant vond.

Wat dan wel? Ik ben op het moment erg van de kwarktaarten en ik heb dan ook weer een nieuwe variant gecreëerd – de kersenkwarktaart. Erg lekker – ik heb hem een paar keer kunnen maken voor onze gasten de afgelopen weken. De rest van de oogst heb ik gebruikt voor kersenchutney.

Benieuwd naar de kersen recepten? Morgen en overmorgen plaats ik ze…..

3 Comments

 1. Huis in de Provence

  juli 3, 2013 at 9:22 pm

  wat handig, die kersen ontpitter….!! Zijn de kersen trouwens niet waterig door de vele regen?
  Nu ik ben benieuwd naar je recept!!
  Ook je vorige post was erg leuk!! Ik merk zelf dat post belangrijker is nu we in France wonen…altijd leuk krtn en pakketjes 🙂
  Fijne week.

  Gr. Mirjam

  Reply
 2. Lisette

  juli 4, 2013 at 10:15 am

  Hi Mirjam,

  Ja, helaas is zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de oogst dit jaar een stuk minder. Dank voor je lieve compliment. Leuk hè – al die pakketjes?! Dat gevoel dat post belangrijker is geworden nu je in Frankrijk woont heb ik ook. Niet zo heel raar natuurlijk 🙂 Groetjes, Lisette

  Reply
 3. Life is sweet!

  juli 4, 2013 at 3:16 pm

  Leuk, zo'n eigen kersenboom.
  Dit lijkt wel heel groot te worden?

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress