Onze Franse keuken

Aubergine ovenschotel met kruidenroom

aubergineschotelbasis.jpg

Groentes, Vega | juli 26, 2013 | By

Dit is één van mijn favoriete (bij)gerechten met aubergine. Mijn versie van een ovenschotelrecept dat ik ooit vond in het heerlijke kookboek Een jaar in mijn keuken van Skye Gyngell. Wij serveren dit gerecht de ene keer als plat du jour (dagschotel) voor onze vegetarische gasten met couscous of rijst, de andere keer als bijgerecht tijdens de table d’hôte, zodat iedereen ervan kan genieten.

Recept: Aubergine ovenschotel met kruidenroom

Ingrediënten:
Voor 4/6 personen

– 2 aubergines
– 3 tomaten
– 2 tenen knoflook
– 1 eetlepel tomatenpuree
– klontje boter
– 3 volle eetlepels creme fraiche
– 1 eetlepel verse dragon
– 1 eetlepel verse peterselie
– 1 eetlepel verse tijm
– 1 eetlepel verse bieslook
– 2 eetlepels versgeraspte parmezaanse kaas
– olijfolie
– zeezout & versgemalen peper

Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Snijd de aubergines in plakken van ongeveer één centimeter dik en leg ze naast elkaar op een plank.
– Bestrooi de plakken rijkelijk met zout en laat een kwartiertje intrekken.
– Dep de aubergines vervolgens droog met keukenpapier.
– Hak de tomaat met pitjes en al in grove stukken en snij de knoflooktenen in kleine stukjes.
– Smelt het klontje boter in een steelpannetje en voeg de tomaat en knoflook toe. Laat op zacht vuur inkoken, totdat het vocht van de tomaten geheel verdwenen is, maar let op: laat het niet aanbranden. Je krijgt dan dus een soort pulp. Haal van het vuur en roer de tomatenpuree erdoor. Breng op smaak met zout en peper en zet weg.
– Meng de cremefraiche met de kruiden en 1 eetlepel parmezaanse kaas. Breng op smaak met zout & peper. Zet apart.
– Bak de plakken aubergine in een grote koekenpan in een ruime hoeveelheid olijfolie en laat ze vervolgens goed uitlekken op keukenpapier
– Pak een ondiepe ovenschaal en bedek de bodem met plakken aubergine.
– Verdeel de helft tomatenpulp erover en dek af met nog eens een laag plakken aubergine. Bedek de 2e laag aubergine met het restant van de tomatenpulp. Voeg tot slot de cremefraiche toe als laatste laag en bestrooi met de 2e eetlepel parmezaanse kaas.
– Dek de ovenschotel af met aluminiumfolie. (Tot zover kan je de schotel ruim van tevoren voorbereiden en eventueel enkele uren in de koelkast bewaren tot gebruik)
– Schuif de ovenschotel (afgedekt met aluminiumfolie) in de oven en bak het geheel ongeveer 20 minuten. Heerlijk met wilde rijst. Bon appetit!

 
 
 
 

 

Comments

  1. Leave a Reply

    Martin de Haas
    maart 18, 2021

    Zalig recept. Gegeten met gebakken aardappeltjes uit de oven. Bedankt voor het delen, ik ga dit zeker vaker maken.

Leave a Comment