Onze Franse keuken

Kruidige rode uienjam

Uienjam3.jpg

Saus/Chutney/Pesto | juni 27, 2013 | By

Ondanks de drukte hier op La Panacée heb ik ook deze maand weer deelgenomen aan de foodblogswap. Ik kan het niet laten – het is gewoon te leuk om mee te doen. Dit keer mocht ik een gerecht kiezen van de Bakparade. Vanwege de naam dacht ik in eerste instantie dat ik een blog vol taartrecepten zou treffen, maar niets bleek minder waar. Het is een leuke blog vol lekkere gezonde gerechten van de 24 jarige Inge. Zij heeft veel affiniteit met veganistisch koken (ze is zelf vegetariër) en blogt ook over glutenvrije en suikervrije gerechten. 

Aan mij de taak om een recept van haar blog te kiezen. Het is de zoete uienjam met rozemarijn geworden. Inge gebruikt de uienjam als lekkere spread voor een broodje. Altijd goed natuurlijk, maar ik besloot hem juist te gebruiken als bijgerecht bij onze huisgemaakte patémousse. Niet direct in lijn met de veganistische inslag van Inge’s blog hoor ik je denken – dat klopt – maar ik vind het juist leuk om vegetarische recepten te integreren in onze eigen ‘niet-vegetarische’ keuken. Moet kunnen toch?

Voor het maken van mijn versie heb ik rode uien gebruikt en wat extra kruiden toegevoegd. Dit is mijn variant:

Recept: Kruidige rode uienjam

Ingrediënten:

– 500 gram rode uien, in dunne ringen gesneden
– 3 eetlepels olijfolie
– 1 eetlepel bruine basterd suiker
– 1 theelepel jeneverbessen
– 1 theelepel all-spice (in NL ook wel piment genoemd)
– 1 theelepel gedroogde rozemarijn
– 1 theelepel gedroogde tijm
– 1 theelepel zout
– 1/2 theelepel peper
– 80 ml balsamicoazijn
– 2 eetlepels honing

Bereiding:

– Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de uien op halfhoog vuur even aan.
– Plet en stamp de jeneverbessen en all-spice in een vijzel tot een fijn poeder.
– Voeg suiker, jeneverbes/all-spice poeder, rozemarijn, tijm, zout en peper toe en meng goed door de uien.
– Bak de uien en het kruidenmengsel op halfhoog vuur ongeveer 10 minuten.
– Giet dan de balsamicoazijn erbij en voeg de eetlepels honing toe. Zet het vuur laag en laat alles 30 minuten sudderen.
– Bewaar de jam, tot gebruik, in een schoongemaakte pot in de koelkast.

 

Neem eens een kijkje op de Bakparade van Inge.

Echt een verrassende blog – net even anders – een bezoekje waard.

Comments

Leave a Comment