Onze Franse Keuken

Cake met stukjes noga

Cakemetstukjesnoga.jpg

Taart | juni 30, 2013 | By

Laatst hadden we het aan tafel over mijn ‘cakeproject‘ van enkele jaren terug. Toen heb ik alle cake recepten uit één kookboek gebakken – 120 varianten. Sindsdien maak ik eigenlijk nog zelden een cake, maar ik moet zeggen dat toen ik erover zat te vertellen het toch weer begon te kriebelen. Dus heb ik van de week één van mijn favorieten voor het eerst in jaren weer eens gebakken. Deze cake met stukjes noga erdoor is echt heel lekker. De noga kristalliseert namelijk tijdens het bakken en daardoor doet hij aan suikerbrood denken.
In het originele recept van Sophie Dudemaine werden anijs- en korianderzaadjes toegevoegd aan het beslag. Ik vind zelf een simpele variant lekkerder. Dus maak ik gewoon een basis vanillecake en voeg daar stukjes noga aan toe.

Tip: Hussel de stukjes noga, voordat je ze door het beslag roert, eerst even door wat bloem. Op die manier voorkom je dat alle nogablokjes naar de bodem zakken tijdens het bakken.

Recept: Cake met stukjes noga

Ingrediënten:

– 3 eieren
– 170 gram suiker
– 165 gram zelfrijzend bakmeel
– 170 gram gezouten roomboter
– 1 vanillestokje
– 75 gram (amandel)noga

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Zet een cakevorm klaar. Voorzie de binnenkant van een beetje boter en bestuif dat met wat bloem om aanplakken te voorkomen.
– Meng de eieren en de suiker in een keukenmachine, totdat het mengsel lichtgeel is. Dit duurt een minuut of vijf.
– Smelt in de tussentijd de roomboter in een steelpannetje en meng dit vervolgens door het eimengsel.
– Voeg vervolgens de bloem toe en meng het geheel tot een romig beslag.
– Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden, schraap de zaadjes eruit en voeg ook dit toe aan het beslag.
– Knip de noga met een schaar in kleine blokjes, haal de blokjes even door de bloem. Spatel de nogablokjes rustig door het beslag.
– Giet het beslag in de cakevorm en bak de cake 40 minuten. Laat de cake goed afkoelen.

Bron: Dit recept is geïnspireerd op één van de cakes uit het kookboek ‘Cakes van Sophie‘ – Sophie Dudemaine

2 Comments

  1. quiltingmieke

    juni 30, 2013 at 9:55 am

    piep

    eentje om te proberen,
    nu zit er een klassiek appelcake in de oven,

    knufje mieke

    Reply
  2. Anoniem

    oktober 18, 2013 at 9:31 am

    kan het ook zonder vanillestokje??

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress