Onze Franse Keuken

Kip met 40 tenen knoflook

40tenenknoflook.jpg

Franse klassieker, Kip | mei 17, 2013 | By

De voorlopig laatste kooksessie van ‘Samen Koken op afstand’ is een feit. Gedurende de zomermaanden hebben we het hier zo ontzettend druk, dat dit kookproject even pas op de plaats moet maken. Komend najaar pakken we de draad weer op.
 
Inge mocht het recept uitzoeken en heeft gekozen voor een recept van mijn favoriete kookboekauteur Nigella. Voor deze testsessie van SKOA maken we haar versie van de Franse klassieker ‘Kip met veertig tenen knoflook’ uit het geweldige boek ‘Keuken‘ (pag 326).

Recept: Kip met 40 tenen knoflook

Ingredïenten:

– 8 kippendijen met bot en vel
– 40 ongepelde tenen knoflook
– 6 lenteuitjes, in dunne plakjes gesneden
– 10 takjes verse tijm
– 30 ml droge witte vermout (of wijn)
– zeezout & versgemalen peper

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 180 graden
– Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de kippendijen (met vel naar beneden) even kort aan.
– Haal de kippendijen uit de pan en zet even apart.
– Fruit de lenteui met een beetje verse tijm (de blaadjes van 4 takjes) in het braadvocht en giet daarna de vermout/wijn erbij. Zet het vuur uit.
– Leg de helft van de tenen knoflook op de bodem van een braadslee. Leg daar de kippendijen (et vel naar boven) op en bedek die vervolgens met de andere helft van de knoflooktenen.
– Giet de inhoud van de stoofpan in de braadslee en bestrooi het geheel royaal met zeezout en versgemalen peper. Verdeel de resterende 6 takjes tijm erover en dek de braadslee af met aluminiumfolie.
– Schuif de braadslee in de oven en gaar het geheel 1,5 uur.

Wat vonden we ervan?

Inge: Nigella wil graag dat we kippendijen met vel nemen, maar die waren helaas niet voorradig bij de AH en ik had geen zin om verder te zoeken – dus gewoon dijtjes zonder vel in de kar gegooid. De veertig tenen heb ik niet aangetikt, maar een royale 20 waren het er zeker wel. De kip kreeg met het bakken geen kleur en ging nog wat bleekjes de oven in. Het rook allemaal weer goddelijk. Nigella serveert er brood bij om ‘in de goddelijke sappen te dopen’. Helaas waren deze bij ons in de oven verdampt. Snel nog wat heet water toegevoegd, roeren en dopen maar. Heerlijk! Volgende keer gaat de kip met meer wijn en vocht de oven in. Hier wordt dit recept zeker nogmaals gemaakt.

Ik: Ik maak dit gerecht – een Franse klassieker – eigenlijk bijna nooit. Arjan is namelijk niet zo’n liefhebber van gepofte knoflook. Je hebt voor dit recept echt kippendijen met vel nodig, want anders krijg je – zoals Inge ook aangeeft – geen mooi knapperig velletje en veel te weinig braadvocht.
Hier in Frankrijk zijn kippendijen niet eens zonder vel of bot te krijgen – dus dat ging bij mij goed. Ik heb de teentjes knoflook netjes geteld. Veertig tenen komt overeen met 3,5 knoflookbol, blijkt. Ik moet zeggen dat ik dit wel een hele fijne en simpel te bereiden versie vind. Ik denk wel dat het belangijk is om een wat kleine braadslee te gebruiken, waar de dijen net naast elkaar in passen. Je krijgt dan inderdaad de ‘goddelijke sappen’, waar Nigella over spreekt. Lekker om brood in te dopen. Ik serveerde er in de rookoven gerookte aardappelen met crème fraiche bij. Ook een lekkere combinatie. Ik vind dit recept echt een aanrader voor knoflookliefhebbers. Nigella rocks!

 

 
Tot slot: 
Hier dan eindelijk een foto van het ‘Samen Koken op Afstand’ -team
Om jullie even te laten zien dat Inge geen ‘imaginary friend’ is, maar wel degelijk bestaat….
 
Foto ‘Samen Koken op afstand -team’ genomen in onze keuken op La Panacée:
Inge (rechts) & ik(links)
 

 

 

1 Comment

  1. Nieneke

    mei 17, 2013 at 8:21 am

    hahaha! We geloofden je heus wel hoor!
    Veel succes met het nieuwe seizoen.

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress