Onze Franse Keuken

Gerookte aardappelen uit de rookoven

Herschaaldekopievan1-DSC_1256.jpg

Aardappelen, Bijgerecht | mei 20, 2013 | By

Ik heb mijn rookpan van Demeyere maar weer eens tevoorschijn gehaald. Het blijft eerlijk gezegd een zeldzaamheid. Dit keer gebruik ik hem om zelf aardappelen te roken. Ik zag het idee in een oude Elle à table en wil het eens testen. Je kookt de aardappelen beetgaar en rookt ze daarna nog even 10 minuten warm. Het resultaat? Een origineel bijgerecht met een aangename en niet te overheersende rooksmaak. Weer eens wat anders dan bakken of poffen… Ik heb deze aardappelen geserveerd met wat crème fraiche en verse bieslook bij kip met 40 tenen knoflook. Een prima combinatie.

Recept: Gerookte aardappelen uit de rookoven

Ingrediënten:

– 6 à 8 aardappelen van gelijke grootte
– rooksnippers (ik heb ‘hickory’-variant gebruikt)
– enkele takjes verse of gedroogde tijm

Bereiding:

– Leg je aardappelen heel en met schil, schoongeboend, in een pan. Giet er koud water bij, tot ze allemaal onderstaan. Voeg royaal zout toe en breng aan de kook. Kook de aardappelen in een minuut of 12-15 beetgaar.
– Giet af en laat de aardappelen afkoelen, terwijl je de rookoven/pan klaarmaakt voor gebruik.
– Verwarm je rookpan/oven volgens de gebruiksaanwijzing. Leg vervolgens de houtsnippers in de pan en daarop de tijm. Plaats het rookrooster erboven en leg daar de aardappelen op. Dek de pan af en rook je aardappelen 10 minuten. Zet het vuur dan uit en laat de aardappelen nog 5 minuten staan in de afgedekte rookpan/oven met het vuur uit. Serveer de aardappelen op de gewenste wijze…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress