Onze Franse keuken

Frittata van zoete aardappel, gekarameliseerde rode ui en geitenkaas

FrittatapompoenHerschaaldekopievanDSC_1302.jpg

Borrelhap, Lunch, Vega | april 30, 2013 | By

Dit is een bewerking van een recept uit ‘Een jaar in mijn keuken’ van Skye Gyngell.
Ik had simpelweg niet alle benodigde ingrediënten in huis om hem op haar manier te maken en improviseerde dus gewoon een beetje. Dat pakte erg goed uit. Zoete aardappel, romige geitenkaas en gekarameliseerde ui zijn echt een supercombi. Ik heb deze frittata  in kleine puntjes gesneden en als borrelhap geserveerd als onderdeel van een buffet. Binnenkort ga ik ook eens een hartige taart variant uitproberen met dezelfde bestanddelen – dat lijkt me wel wat.

Recept: Frittata van zoete aardappel, gekarameliseerde rode ui en geitenkaas

Ingrediënten:

– 1 zoete aardappel
– 1 rode ui
– 2 klontjes boter
– 1 eetlepel suiker
– 1 eetlepel balsamicoazijn
– 3 blaadjes verse basilicum
– 2 eetlepels olijfolie
– 80 gram zachte geitenkaas
– 4 eieren
– zout & peper

Bereiding:

– Schil de aardappel en snijd deze in kleine blokjes.
– Kook de aardappelblokjes in 15 minuten gaar.
– Snijd de rode ui in dunne plakken.
– Smelt de boter in een koekenpan en doe de uienringen in de pan. Strooi de suiker erover en bak de uien een minuut of drie.
– Giet dan de balsamicoazijn over de uien en laat alles nog 2 minuten bakken. Doe de uien in een kom en laat afkoelen.
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Giet de aardappelblokjes af en doe ze in een kom en laat ze een beetje afkoelen.
– Hak de basilicumblaadjes heel fijn en meng ze met twee eetlepels olie in een kommetje.
– Breek de 4 eieren in een kom en kluts ze even goed door elkaar. Breng op smaak met flink wat zout en peper.
– Doe de gekarameliseerde ui bij de zoete aardappel en brokkel de geitenkaas erover. Giet de basilicumolie erbij en hussel voorzichtig door elkaar.
– Smelt een klontje boter in een koekenpan (+/- 23cm) en voeg het zoete aardappelmengsel toe. Verdeel het goed over de bodem.
– Giet de geklutste eieren erover en zorg dat alles goed bedekt is met het eimengsel. Laat 3 minuten op halfhoog vuur bakken.
– Zet de koekenpan dan in de voorverwarmde oven en laat daar nog 10 minuten doorgaren in de oven.
– Haal uit de oven en laat afkoelen. Snijd in punten en serveer.

Comments

  1. Leave a Reply

    Janny
    mei 5, 2013

    Deze lijkt me echt heerlijk, ga ik een keer proberen, vooral de gekarameliseerde uitjes!Leuk blog heb je,

    groetjes Janny
    Drôme Provençale.

Leave a Comment