Onze Franse Keuken

Asperges koken: Stap voor stap

AspergeskokenstapvoorstapHerschaaldekopievanDSC_1258.jpg

Groentes | april 11, 2013 | By

Ja, ja….ik heb verse witte asperges te pakken gekregen. Ik zag ze ineens liggen op de markt. Joehoe! Er schoten gelijk een aantal gerechten door mijn hoofd. In al die recepten zijn de asperges gekookt – dus dat klusje eerst maar even klaren. Er zijn veel verschillende manieren en technieken om asperges te koken. Ik heb geen speciale asperge-pan, ben geen kok en mijn methode is zeker niet standaard, maar ik heb deze kooktip ooit gekregen van een Franse boertje. Ik vind het handig werken en bedacht me dat het wel zo aardig is om deze tip ook even met jullie te delen. Bij deze:

Stap 1
Bewaar je verse asperges tot bereiding in een vochtige theedoek.
Asperges moet je zo vers mogelijk bereiden. Bewaar ze – tot het moment dat je daadwerkelijk gaat koken – in een vochtige theedoek in je groentela van de koelkast.
 
 
 Stap 2
Breng een grote pan (waar de asperges in de lengte inpassen) met ruim water aan de kook.
 
Stap 3 
Snijd de houtige onderkantjes van de asperges.
Zorg ervoor dat je asperges allemaal ongeveer dezelfde lengte hebben.
 
Stap 4
Schil de asperges.
Gebruik een dunschiller en ga in één beweging van iets onder de kop naar de onderkant. Draai je asperge een beetje en herhaal deze handeling totdat je de hele asperge geschild hebt.
 
 
 Stap 5
Kook de asperges.
Doe een flinke snuf zout in het kokende water.
Leg vervolgens de asperges voorzichtig in de pan en kook de asperges 6 minuten.
(deze kooktijd is voor de ‘gemiddelde witte asperge’ mocht je nou echt vrij dikke asperges hebben – hou dan een kooktijd aan van 8 minuten)
Zet vervolgens het vuur uit en doe de deksel op de pan.
Laat de asperges nog 20 minuten staan.
 
Stap 6
Niet afgieten – maar voorzichtig uit de pan halen
Haal de asperges voorzichtig met een schuimspaan of spatel uit het kookvocht.
 
 
De asperges zijn nu klaar om te eten of verder te verwerken in je asperge-recept.
 
 

 

4 Comments

  1. Joke

    april 11, 2013 at 7:15 pm

    Lekker witte asperge wij moeten nog even wachten meestal vanaf de maand Mei zijn ze koop van de koude grond en die vindt ik het lekkerst.
    Ik gebruik de uiteinde en de schillen voor een heerlijke soep te maken (maar dat wist je misschien ook al)zo niet dan mail ik het recept graag naar je toe.

    Groetjes Joke.

    Reply
  2. Lioe

    januari 28, 2017 at 11:18 am

    Gaan de 6 min. in vanaf het moment dat de asperges in het water gaan.
    Of vanaf het momet dat het water weer borrelt?

    Reply
    • Lisette

      januari 28, 2017 at 8:37 pm

      Vanaf het moment dat ze het water in gaan. Let op: Ik ga er wel vanuit dat de asperges al de tijd hebben gehad om op kamertemperatuur te komen (dus niet rechtstreeks uit de koelkast). Succes en groetjes uit Frankrijk.

      Reply
  3. Marleen Van Raemdonck

    juli 14, 2020 at 12:55 pm

    Beste mevrouw,

    Ik zet de asperges op in koud gezouten water met een klein klontje boter.
    Wanneer het water kookt zet ik het af en laat ik ze nog 9 min garen met deksel op de pot.Daarna even uitlekken op keukendoek

    Groetjes uit België

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress