Onze Franse Keuken

Amandel – citroentaart

AmandelcitroentaartHerschaaldekopievanDSC_1268.jpg
Inge en ik hebben voor onze 4e kooksessie ‘Samen koken op afstand’ deze taart gebakken:

Recept: Amandel – citroentaart

Ingrediënten:
Deeg
– 200 gram bloem
– 100 gram zachte boter
een snufje kaneelpoeder
een snufje zout

Vulling:
– 80 gram zachte boter
– 150 gram amandelpoeder
– 150 gram fijne suiker
– 3 citroenen
– 4 eieren, gesplitst
– oranjebloesemwater, naar keuze
– poedersuiker ter garnering

Bereiding:
– Pak een ronde, lage taartvorm en vet deze in met een beetje boter en bestuif hem vervolgens met bloem.
– Meng de ingrediënten voor het deeg met de hand door elkaar tot het zich tot grote kuimels vormt. Voeg dan 1 tot 3 eetlepels water toe en kneed het deeg tot het en bal vormt, die niet te droog, maar ook niet te plakkerig is. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten op een koele plek.
– Rasp de schil van de citroenen en pers ze daarna uit.
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Smelt voor de vulling de boter op laag vuur. Meng in een grote kom het amandelpoeder met de suiker, de citroenrasp, het citroensap en de boter. Roer de eidooiers erdoorheen en klop het mengsel stevig door.
– Klop de eiwitten stijf en vouw ze voorzichtig door het mengsel. Voeg desgewenst nog wat druppels oranjebloesemwater toe aan het beslag voor een verfijnd, oriëntaals accent.
– Rol het deeg uit en bekleed hiermee de taartvorm. Prik het deeg hier en daar in met een vork. Giet het beslag erin en bak de taart 30-40 minuten in de oven, tot de taart mooi goudgeel van kleur is. Controleer of de taart gaar is met de punt van een mes. Prik het mes even in het midden van de taart, als de punt er droog weer uitkomt is de taart gaar. Laat de taart afkoelen. Bestuif de taart vlak voor het serveren met poedersuiker.

Bron van dit recept: Mijn keuken van de zon – Virginie Besançon

Onze bevindingen:

Inge:
Ze was op voorhand niet heel happy met dit testrecept, niet omdat ze niet zo’n taarten liefhebber is en het plaatje in het kookboek niet smakelijk oogde. Maar goed, haar moeder werd 65 en dus uiteindelijk voldoende reden om te bakken. Ze heeft zich braaf aan de opgegeven bereidingswijze gehouden, dus deeg met de hand gekneed (spierballen!). Om te maken een prima, goed te handelen recept. Taart werd wel heel snel bruin en dus heeft ze hem al na 15 minuten onder een dekentje van aluminiumfolie gelegd. Hoewel veel donkerder dan op de foto zag de taart er goddelijk uit en de geur…..hmmmmmmmm! Het testpanel (van 3) was positief over de vulling: heerlijk en lekker citroenig. Over de bodem waren ze wat minder te spreken, erg hard en weinig smaak. Ze heeft naderhand nog even het recept gecheckt maar nee was niets vergeten voor de bodem. Had er hoogstens nog veeeeeeeel meer kaneel aan toe kunnen voegen.

Ik:
Het eerste wat mij opviel is dat in het deeg van deze zoete taart helemaal geen suiker gaat, alleen een snuf kaneelpoeder. De bodem wordt bovendien niet blindgebakken, maar de hele taart gaat gewoon in zijn geheel in één keer in de oven. Scheelt natuurlijk tijd, maar of dit het eindresultaat ten goede komt? Ik vraag het me af. Helaas heb ik geen geduld om het deeg met de hand te maken en doe het dus gewoon zoals altijd in mijn keukenmachine. Gaat prima. Wel heb ik ruim 3 eetlepels water nodig om een juiste structuur te krijgen. Ik moest erg opletten bij het bakken, want na 30 minuten in de oven was de bovenkant niet goudbruin – eerder donkerbruin. Had eigenlijk tussendoor moeten checken…Ik heb hem er toen maar uitgehaald en even gekeken of hij al gaar was. Dat was het geval. Gewoon wat extra poedersuiker over de bovenkant en niemand die het merkt – hoopte ik :-)… De smaak: Tja, wat zal ik zeggen..De vulling is heerlijk fris met een wat cake achtige structuur. Maar dan…de bodem….KARTON….droog en smakeloos. Daardoor heb je na iedere hap een onaangenaam droge nasmaak. Wat ontzettend zonde! Volgens mij zit er een foutje in het recept en hoort er echt suiker in het deeg….Jammer, want de vulling is wel lekker.

Oftewel – en ja we zitten weer op één lijn – de vulling van deze taart is erg goed, maar voor de bodem kan je beter (en dat doe ik zeker de volgende keer) gewoon het basisdeeg voor zoete taarten gebruiken met een snufje kaneel erdoor.

1 Comment

  1. Caroline Brouwer

    april 4, 2013 at 10:40 am

    Jammer van de bodem! Vaak zitten er in vertaalde boeken foutjes, ze hebben vast de suiker vergeten.
    Ik vind het een heel leuk idee dat jullie zo op afstand een recept maken en testen.

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress