Lamsbiryani met munt-yoghurt
Recept: Lamsbiryani met munt-yoghurt
Ingrediënten:
– 1 kg gefileerde lamsbout, in blokjes
– 1 eetlepel garam masala
– 2 theelepels komijnpoeder
– 1/2 theelepel kurkuma
– 2 eetlepels olijfolie
– 1 ui, in dunne ringen
– 2 tenen knoflook
– 2 theelepels fijngeraspte verse gember
– 300 gram basmatirijst
– 750 ml kippenbouillon
– handjevol verse korianderblaadjes
Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe het lamsvlees in een grote kom met de garam masala, komijn en kurkuma en meng het vlees goed door de specerijen.
– Verhit 1 eetlepel van de olie in een vuurvaste casserole op een matig vuur, voeg het vlees in porties toe en bak het al roerend in 3-4 minuten aan alle kanten bruin. Voeg zo nodig wat olie toe. Haal van het vuur en zet apart.
– Doe de rest van de olie, de ui, knoflook en gember in de casserole en bak dit op een matig vuur tot de ui zacht en goudgeel is. Voeg de rijst toe en bak die al roerend 2 minuten mee.
– Leg de blokjes vlees in één laag in de casserole en giet voorzichtig de bouillon erover. Doe de dksel op de casserole en zet hem 35-45 minuten in de oven of tot de rijst gaar is en al het vocht is opgenomen. Strooi de korianderblaadjes erover en dien op met de munt-yoghurt.
Recept: Munt-yoghurt
Ingrediënten:
– 300 ml yoghurt
– 1 theelepel komijnpoeder
– 2 eetlepels fijngehakte verse munt
– 2 eetlepels fijngehakte verse koriander
– 2 cm verse gember, geschild en geraspt
– 1 lange groene chilipeper, van zaden ontdaan en fijngesnipperd (laat ik altijd weg – lastig te krijgen)
– zeezout & versgemalen peper
– licht geroosterde komijnzaadjes
Bereiding:
Roer de yoghurt, komijnpoeder, munt, gember en (eventueel) groene chilipeper door elkaar.
Strooi er flink wat zout en peper over plus de komijnzaadjes. Serveer bij de lamsbiryani.
Bron van dit recept: ‘in de keuken‘ – Bill Granger