Onze Franse keuken

Lamsbiryani met munt-yoghurt

HerschaaldekopievanLamsbiryani.jpg

Lam, Vlees | maart 19, 2013 | By

 Eerder schreef ik al over het kookboek ‘in de keuken‘ van Bill Granger. Eén van de recepten uit dit boek was onderdeel van kookproject ‘Samen koken op afstand’. Helaas bleek die kip-tomaten-venkelcasserole een beetje teleurstellend. Dat verbaaste me eerlijk gezegd, want ik maak regelmatig gerechten uit dit kookboek en ben eigenlijk altijd heel enthousiast. Ik vind Bill zijn recepten fijn, toegankelijk en best simpel te bereiden. Zoals bijvoorbeeld dit recept – lamsbiryani met munt-yoghurt. Echt heerlijk!

Recept: Lamsbiryani met munt-yoghurt

Ingrediënten:

– 1 kg gefileerde lamsbout, in blokjes
– 1 eetlepel garam masala
– 2 theelepels komijnpoeder
– 1/2 theelepel kurkuma
– 2 eetlepels olijfolie
– 1 ui, in dunne ringen
– 2 tenen knoflook
– 2 theelepels fijngeraspte verse gember
– 300 gram basmatirijst
– 750 ml kippenbouillon
– handjevol verse korianderblaadjes

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe het lamsvlees in een grote kom met de garam masala, komijn en kurkuma en meng het vlees goed door de specerijen.
– Verhit 1 eetlepel van de olie in een vuurvaste casserole op een matig vuur, voeg het vlees in porties toe en bak het al roerend in 3-4 minuten aan alle kanten bruin. Voeg zo nodig wat olie toe. Haal van het vuur en zet apart.
– Doe de rest van de olie, de ui, knoflook en gember in de casserole en bak dit op een matig vuur tot de ui zacht en goudgeel is. Voeg de rijst toe en bak die al roerend 2 minuten mee.
– Leg de blokjes vlees in één laag in de casserole en giet voorzichtig de bouillon erover. Doe de dksel op de casserole en zet hem 35-45 minuten in de oven of tot de rijst gaar is en al het vocht is opgenomen. Strooi de korianderblaadjes erover en dien op met de munt-yoghurt.

Recept: Munt-yoghurt

Ingrediënten:
300 ml yoghurt
– 1 theelepel komijnpoeder
– 2 eetlepels fijngehakte verse munt
– 2 eetlepels fijngehakte verse koriander
2 cm verse gember, geschild en geraspt
– 1 lange groene chilipeper, van zaden ontdaan en fijngesnipperd (laat ik altijd weg – lastig te krijgen)
– zeezout & versgemalen peper
– licht geroosterde komijnzaadjes

Bereiding:

Roer de yoghurt, komijnpoeder, munt, gember en (eventueel) groene chilipeper door elkaar.
Strooi er flink wat zout en peper over plus de komijnzaadjes. Serveer bij de lamsbiryani.

Bron van dit recept: ‘in de keuken‘ – Bill Granger

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment