Onze Franse keuken

Kerstrecept: Gemarineerde eendeborst met roergebakken groentereepjes

DSC_0999.jpg

Eend, kerst, Uncategorized | december 18, 2012 | By

 Wil je tijdens de komende feestdagen een gerecht bereiden met eendeborst? Misschien is dit gerecht iets voor je. Eendeborstfilet vind ik nou echt ideaal als hoofdgang tijdens een kerstdiner. Snel te bereiden, ‘niet-alledaags’ en heerlijk zacht mals vlees. De basistips voor de bereiding van eendeborst liet ik afgelopen vrijdag al zien met deze superhandige uitleg op youtube.

Dit recept is een bewerking van een recept van Ainsley Harriot. Je weet wel – die kerel van ‘Ready Steady Cook’. Hij heeft ook een aantal kookboeken geschreven en mijn favoriet is toch wel – ‘Koken voor familie en vrienden’.

 

Recept: Gemarineerde Eendeborst met roergebakken groentereepjes

Ingrediënten:
Voor 4 personen
– 2 eendeborsten à ongeveer 250 gram (ik hou een halve pp aan)
– ½ theelepel speculaaskruiden
– 1 eetlepel honing
– 2 eetlepel ketjap manis
– 1 eetlepel balsamico azijn
– 1 theelepel chilisaus

Voor de groentereepjes:
– Eetlepel olijfolie
– 100 gram haricot verts
– ½ rode paprika
– ½ gele paprika
– 1 kleine courgette
– 1 teentje knoflook
– 1 stukje verse gemberwortel  (genoeg voor een halve theelepel geraspt)

Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een platte ovenschaal in de oven om mee te verwarmen.
– Kook de haricot verts 3 minuten en laat afkoelen. Snijd de overige groente in dunne reepjes, ongeveer zo dik als de haricot verts.
– Kerf het vel van de eendeborst kruislings in. Let op dat je het niet te diep insnijdt.
– Meng in een kommetje de honing, ketjap, balsamico-azijn, chilisaus en speculaaskruiden goed door elkaar.
– Laat een droge koekenpan goed heet worden, leg de eendeborsten erin op het vel  (geen boter of olie in de pan doen) en bak op medium vuur 3 minuten op die kant. Draai dan de eendeborst om en bak nog 30 seconden op het vlees. Zet het vuur uit en haal de pan van het vuur.
– Haal de lege ovenschaal uit de oven . Leg de eendeborsten in de schaal en giet de honingmarinade erover. Draai de eendeborsten een paar keer in de marinade, zodat ze volledig bedekt zijn met een dun laagje. Zet de ovenschaal in de oven. De eendeborsten moeten 4 minuten in de oven (voor een rosé variant – wil je meer doorbakken –hou dan 6 minuten aan). Draai halverwege (dus na 2 minuten) de eendeborsten om en haal ze daarbij gelijk nog even goed even door de marinade in de schaal.
– Haal de eendeborsten uit de oven en zet apart – ze moeten nog 4 minuten rusten.
– In die rusttijd kan je mooi de groente roerbakken (verwarm nu ook gelijk even je borden voor). Zet een wok op het vuur. Voeg olie toe. Pers een knoflookteentje uit in de olie en voeg gemberrasp toe.  Doe de groentereepjes erbij en roerbak snel op hoog vuur.

Opmaak:
– Verdeel de groente reepjes  over de (voorverwarmde) borden.
– Snijd de eendeborsten met een zeer scherp mes een beetje schuin in plakjes (niet te dun, –want dan koelt het vlees te snel af).
– Schep de resterende marinade uit de ovenschaal erover (mocht het wat dikkig zijn, dan kan je dit nog even snel verdunnen met een beetje heet water)  en serveer. Bon appetit!

 

 

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment