Onze Franse Keuken

Van ‘Vin de garage’ tot ‘Grand Cru Classé’

oktober 4, 2012 | By

Heb je gisteren ook zo genoten van Wijn aan Gort? Wat een leuk programma is dat toch. Dit keer ging het over ‘Grand Cru’. Wijnen met prijzen die kunnen oplopen tot honderden of zelfs een paar duizend euro per fles. Bijna niet voor te stellen. Proef je dat nou ook echt? Zijn die wijnen nou werkelijk kwalitatief zoveel beter dan alle andere? Of is het puur beleving?…
Gort gaat op onderzoek uit en neemt ons mee naar beroemde wijnchateaux en wijnkenners. Zijn aanstekelijke en no-nonsense verteltrant maakt het voor mij helemaal af.

Briljant aan deze aflevering vond ik het bezoek van Gort aan Jean Luc Thunevin – de koning van de ‘vin de garage’. Eén van de meest succesvolle wijnboeren van Saint Emilion. Een handige, nuchtere en bescheiden Fransman, die met naar eigen zeggen meer geluk dan wijsheid een Grand Cru Classé toekenning gekregen heeft. Kijk dat is nou echt leuk. Geen protserig gedoe – gewoon hard werken, goed nadenken en okee, ook een beetje mazzel. Dat soort type wijnboeren gun je zo’n mooie classificatie toch?…

Heb je de aflevering gemist? 
Bekijk deze dan alsnog via uitzending gemist:
Wijn aan Gort – Grand Cru
(uitlevering is via deze link te bekijken tot 21 november)

1 Comment

  1. Ger

    oktober 4, 2012 at 12:49 pm

    Toch makkelijk die uitzending gemist mogelijkheid…
    ik heb zojuist even met veel plezier gekeken….

    Tja…..denk ik dan…hoe zal het over zo'n pakweg 20/30 jaar zijn op die Franse wijnchateau's,hoe zal het er dan aan toe gaan??
    Wordt er dan nog met evenveel passie als nou gewerkt door de wijnboeren om een mooi en eerlijk product op de markt te brengen of het nou om een Jean Luc Thunevi met zijn 'vin de garage' gaat,één van de meest succesvolle wijnboeren van Saint Emilion. Een handige, nuchtere en bescheiden Fransman, die met naar eigen zeggen meer geluk dan wijsheid een Grand Cru Classé toekenning gekregen heeft(om maar even jou woorden te gebruiken)
    Of om de middenklasse wijn afkomstig van het chateau van Gort die het in mijn optiek altijd heel aardig weet te brengen in TV programmas met zijn stukje entertainment en zijn uiterlijke verschijning waarmee hij zich al vele jaren als Nederlander onderscheid van de grijze massa .

    Ben bang dat het tegen die tijd gedaan is met de France wijnboeren en hun wijnchateau's en de romantiek die er al vele jaren mee verweven is….of ze nou een lekkere wijn maken die wereldberoemd is en waar mede daardoor een behoorlijk prijskaartje hangt,
    of een middenklasse wijntje wat je in elke slijterij of supermarkt tegen komt.
    Je leest het steeds vaker dat Russen en Chinezen niet enkel genieten van het goede leven in binnen en buitenland, ook van wijnen houden,die ze zelf gaan proeven en inkopen,en wat gaat er met al die mooie chateau-tjes gebeuren die in Frankrijk te koop staan….worden die straks ook verkocht aan hen en beginnen ze zelf massaal met wijn maken….?
    Niks mis met hard werkende mensen die eerlijk hun geld verdienen….maar toch zal het anders zijn.

    De tijd zal het leren….

    Fijne dag en lieve groeten!!
    Ger

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress