Onze Franse Keuken

Herfstpavlova

Herfstpavlova1.jpg

Desserts, Taart | oktober 22, 2012 | By

 Zeg nou zelf – een crunchy schuimachtige buitenkant, marshmallow binnenkant, warme verse vijgen en een vleugje honing – dat schreeuwt toch ‘herfst’? Vandaar dan ook de toepasselijke naam ‘herfstpavlova’. Deze taart ziet er echt bijzonder fraai uit en hoort eigenlijk thuis op zo’n mooi taartplateau op een voetje. Ach, gewoon op een bordje maakt hem overigens niet minder smakelijk…Ook eens maken? Dit is het recept: 

Recept: Herfstpavlova

Ingrediënten:

Voor de pavlova
– 6 eiwitten
– 200 gram suiker
– 100 gram poedersuiker
– rasp & sap van een 1/2 citroen

Voor de vulling
– 250 ml slagroom
– 2 eetlepels suiker
– 8 tot 10 verse vijgen
– klontje boter
– honing
– 50 gram gepelde pistachenootjes

Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 150 graden en zet een met bakpapier bedekte bakplaat klaar.
– Doe de eiwitten in een brandschone kom en klop ze stijf (Je moet de kom op zijn kop kunnen houden zonder dat de eiwitten eruit schuiven). Zet vervolgens je keukenmachine op de hoogste stand, giet de suiker bij de stijve eiwitten en meng een minuut of 7 op de hoogste stand. Spatel dan voorzichtig rasp en sap van de halve citroen erdoor. Stort alles op de bakplaat en maak er een mooie cirkel van (zo’n 25 cm) en zorg dat hij aan de randen een gelijke hoogte krijgt. In het midden mag best een kleine kuiltje ontstaan. Wel zo handig voor de vulling straks. Schuif in de oven en bak 1 uur. Zet daarna oven uit, de deur op een kier, en laat de pavlova helemaal afkoelen. Je kunt de pavlova op een koele plek (buiten de koelkast) wegzetten tot gebruik.  

Vlak voor het serveren:
– Verwarm de oven even voor op 180 graden.
– Snijd de vijgen aan de bovenkant in vieren en vouw een beetje open door in de onderkantjes te drukken. Doe in iedere vijg een heel klein klontje boter en een paar druppels honing. Zet alle vijgen naast elkaar in een ovenschaal en bak 5 minuutjes in de oven.
– Klop in de tussentijd de slagroom mooi lobbig met de suiker.
– Zet de pavlova klaar en bestrijk met de versgeklopte slagroom. Haal de vijgen uit de oven en plaats ze  (zodra je ze vast kunt pakken) op de slagroom. Ze zullen wat wegzakken in de slagroom, maar dat is niet erg. Zorg wel dat ze mooi rechtop blijven staan. Verdeel de gehakte pistachenootjes over de taart en besprenkel de vulling tot slot met een beetje honing. Serveer en geniet!

3 Comments

  1. Caroline Brouwer

    oktober 22, 2012 at 7:01 am

    Hmmmm, héérlijk, hier mag je mij 's nachts voor wakker maken! ;-))

    Reply
  2. Angelique

    oktober 22, 2012 at 7:27 am

    Wat ziet dit er lekker uit……helaas kun je hier al bijna niet meer aan vijgen komen. Dit weekend had de marktkoopman en verschillende supermarkten ze al niet meer omdat ze vlgs hen niet meer zo lekker zijn. Ik zal het recept bewaren.
    Dan is zo'n boom in de tuin wel heel handig 😉

    groetjes Angelique x

    Reply
  3. Ger

    oktober 22, 2012 at 12:28 pm

    Mmmmmm…….zo'n heerlijke pavlova kan je volgens mij in alle jaargetijden laten schreeuwen dat het zó lekker is;-)

    En laat ze daar in Australië en Nieuw-Zeeland maar lekker verder twisten waar de bakermat van deze culinaire creatie ligt…
    de maker heeft in elk geval tijdens de bereiding aan Anna Pavlova gedacht de balletdanseres die zich bewoog als een veertje op de bühne „Zo licht als Pavlova”…….en die vergelijking snap je meteen als je de schuimtaart na uren wachten uit de oven pakt…..en na de opmaak van luchtige slagroom helemaal.

    Groetjes,
    Ger

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress