Tomato Tatin
Bijna zonde om aan te snijden…… Als ik deze tomato tatin op tafel zet, dan vallen de gesprekken altijd even stil. Iets wat hier tijdens de table d’hôte avonden best uniek is. Het is een hartige variant van de klassieker ‘tarte tatin’ – de omgekeerde Franse appeltaart.
Om hem te kunnen bakken heb je een ronde ovenschaal met opstaande rand nodig of een speciale tarte tatin pan. Ik heb er één van mijn favoriete merk ‘Le Creuset’ en ben er ontzettend blij mee. Ik gebruik hem ook echt heel vaak, voor onze zoete en hartige omgekeerde taarten.
De basis van dit recept komt uit het heerlijke kookboek ‘Chocolate & Zucchini’, maar gedurende dit seizoen hebben wij het steeds verder aangepast naar onze eigen smaak en eisen (lees: hij moet snel te maken zijn) en dit is onze eigen tarte tatin à la tomate.
Recept: Tarte Tatin à la tomate
Ingredïenten:
Voor het deeg:
– 200 gram bloem
– 100 gram gezouten roomboter
– 1 ei
– 2 eetlepels ijskoud water
Voor de vulling:
– 6 tot 8 rijpe stevige tomaten (let erop dat ze ongeveer even groot zijn)
– 1 à 2 eetlepels provencaalse kruiden
– 4 eetlepels olijfolie extra vierge
– zeezout & versgemalen peper
– 50 gram zachte geitenkaas
– 10 zwarte olijven, ontpit
– 50 gram parmezaanse kaas (versgeraspt)
Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 150 graden.
– Snijd van de tomaten een ruim kapje af (ongeveer 1,5 cm van bovenkant) en lepel de inhoud eruit. De tomaten moeten echt leeg zijn, maar pas op dat je ze niet kapot maakt. Is even klungelen in het begin – gewoon een kwestie van handigheid in krijgen. Zorg ervoor dat de tomaten van binnen zo goed als droog zijn.
– Strooi de provencaalse kruiden gelijkmatig over de tomaten. Schuif de ovenschaal in het midden van de oven en laat ze een half uurtje garen.
– Haal de tomaten uit de oven en het deeg uit de koelkast.
– Zet de oven vast op een hogere temperatuur, te weten 180 graden.
– Bestuif je werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een dunne plak. Probeer een dikte te krijgen van ongeveer 0,5 cm.
– Hak de olijven fijn en druk die een beetje in het deeg. Strooi vervolgens de parmezaanse kaas over het deeg en druk ook dat aan.
– Nu komt het lastigste deel – haal het deeg van je werkblad en leg dit op zijn kop op de tomaten. Dus met de olijven en parmezaanse kaas naar beneden. Vouw het deeg aan de randen om de tomaten heen – alsof je een deken instopt – en druk aan de bovenkant een beetje aan op de tomaten. Prik hier en daar gaatjes in het deeg met een vork en schuif de taart in de oven.
Neem eens een kijkje op haar website en blog Beginspiration, waar zij haar ervaringen over gezond en (h)eerlijk eten deelt. Haar lijst met 12 uitdagingen inspireert mij in ieder geval om een nieuw kookprojectje op te zetten. Mijn laatste uitdaging was immers alweer een tijdje geleden (cakeproject – 120 verschillende cakes gebakken)…..info over mijn plannen binnenkort te lezen op deze blog….
Caroline Brouwer
september 6, 2012 at 1:23 pmZiet er erg smakelijk uit! Je gasten zullen genoten hebben!
Lot
september 13, 2012 at 9:23 pmquote " De tomaten moeten echt leeg zijn, maar pas op dat je ze niet kapot maakt. Is even klungelen in het begin – gewoon een kwestie van handigheid in krijgen" .
in ons franse vakantiehuis maak ik vaak gevulde tomaten met de makkelijke vulling die bij de supermarkten te koop is.
Het uithollen vond ik ook altijd erg lastig. Mijn zeer handige en inventieve vriend had de oplossing: hij heeft 1 kant van een gewone lepel afgeslepen zodat het als mes fungeert en dat werkt fantastisch.
Claudia
september 18, 2012 at 11:03 amVerdorie! Twee dagen te laat gearriveerd… volgend jaar beter!
Kus,
Clau
Manon
september 22, 2012 at 8:13 amWat een prachtig taartje met heerlijke ingrediënten. Dit ga ik zeker een keer maken.
Aranka
september 24, 2012 at 7:19 pmKlinkt heerlijk en ziet er erg lekker uit.