Onze Franse Keuken

Licht & Zomers: Spaghetti al sugo crudo met pittige garnalen

DSC_0972.jpg

Pasta, Vis | augustus 19, 2012 | By

 In Nederland zal vandaag waarschijnlijk het warmterecord van 38.6 graden (stamt uit 1944) gehaald gaan worden. Hier op La Panacée zijn we die grens voorbij. De afgelopen dagen was het hier zo rond de 40 graden en ook de komende dagen zal het nog uitzonderlijk warm blijven. Gelukkig kunnen onze gasten afkoelen in het zwembad en hebben we veel bomen op het terrein – dus veel schaduw.

Op dit soort extreem warme dagen heb je eigenlijk geen trek. Voor het avondeten kom je al snel uit op een maaltijdsalade. Wil je eens iets anders? Dan is dit pastagerecht wellicht een goed alternatief – simpel en licht verteerbaar  – de saus van rauwe tomaten in combinatie met pittige garnalen is echt top.

De koude tomatensaus komt uit ‘voor altijd zomer’ van Nigella. Voor een pittige bite voeg ik in chilipeper gebakken garnalen toe. Nou moet ik wel zeggen dat dit gerecht valt of staat met de kwaliteit van de tomaten die je gebruikt. Zelf neem ik altijd deze mooie ‘coeur de boeuf’-tomaten: 

Coeur de Boeuf tomaten

Recept Spaghetti al sugo crudo met pittige garnalen

Ingrediënten:

– 1 kg tomaten
– 1 theelepel suiker
– 1 teen knoflook
– 125 ml olijfolie (extra vergine)
– zeezout & versgemalen peper
– 500 gram spaghetti
– 350 gram grote ongepelde garnalen
– vers chilipepertje of gedroogde chilivlokken

Bereiding:

– Zet met een mes kruis in de onderkant van de tomaten. Doe ze in een schaal en giet er kokend water overheen. Laat een paar minuten staan. Giet af en verwijder het velletje. Als het goed is komt het makkelijk los. Verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
 

– Doe de tomatenblokjes in een schaal. Roer de suiker erdoor. Pel de knoflook en druk deze plat met een koksmes. Voeg de geplette knoflook toe en royaal zeezout en versgemalen peper. Giet tot slot de olijfolie erbij. Roer alles goed door elkaar met een vork en dek de tomatensaus af met keukenfolie. Laat de saus een paar uur (ik maak deze saus vaak in de ochtend) buiten de koelkast trekken.

 
– Pel de garnalen en verwijder het darmkanaal.

– Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing gaar.
– Snipper het chilipepertje. Giet een beetje olijfolie in een koekenpan en zet het vuur hoog. Voeg het chilipepertje toe en bak de garnalen hier even kort in aan – een minuutje ongeveer per kant.
– Haal de knoflook uit de tomatensaus. Roer de tomatensaus door de spaghetti.
– Verdeel de spaghetti over diepe borden en garneer met de garnalen. Lekker met een glas droge witte wijn. Bon appetit!

1 Comment

  1. Nieneke

    augustus 19, 2012 at 3:02 pm

    Potsiedorie…dit ziet er ook verukkelijk uit!! Eten jullie vanavond dit??? MMM- dan is het extra balen dat we weer hier zitten…
    Ik ga zo naar de supermarkt om nog even dde ingrediënten voor de watermeloensalade te scoren, want het is hier verschrikkelijk heet!
    Ben benieuwd..
    Jack hoopte trouwens even dat je het recept van de spaghetti van van de week erop had gezet want die smaakte absoluut ook naar meer!!
    Wat leuk dat ik ineens ""mijn"" hart zie staan!Nognmaals badankt voor de heerlijke week,Nieneke

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress