Onze Franse Keuken

Waanzinnige watermeloensalade

HerschaaldekopievanDSC_0934.jpg

Salades | juli 16, 2012 | By

Afgelopen weekend was het feest in Frankrijk – ‘quatorze juillet’ – oftewel Bestorming van de bastille; begin van de Franse revolutie – liberté, égalité, fraternité etc. Wat doet een Fransman op deze feestdag? Eten, eten en nog eens eten. De hele familie wordt opgetrommeld voor een uitgebreide lunch. Bij mooi weer verkast het hele setje naar buiten en zie je ze genieten bij de picknickplaatsen langs de Dordogne. De ene na de andere lekkernij verschijnt uit koelbox en achterbak. Flesje wijn erbij en BBQ aan. Iedereen blij.
  
Hier op La Panacée hebben we dit weekend ook weer ge-bbq’d. Vrijdag is BBQ-dag bij ons. Op het terras bij het zwembad zitten onze gasten met zijn allen aan lange picknicktafels, terwijl Arjan staat te grillen. Ik loop ondertussen rond om iedereen te voorzien van drankjes en zorg dat alle schalen met salades, stokbrood en sausjes op tafel komen. Sinds deze zomer staat ook deze watermeloensalade erbij. Een grote hit.
 
De combinatie klinkt misschien in eerste instantie wat onwaarschijnlijk, maar probeer het eens uit. Echt, je weet niet wat je proeft. Je neemt gewoon simpelweg een enorme hap zomer. Ik kan het niet anders verwoorden. Wij serveren hem dus bij de BBQ, maar dit zou ook een prima salade zijn voor tijdens de lunch of voor een picknick.

Deze salade van watermeloen, feta en zwarte olijven heb ik gevonden in ‘Voor altijd zomer’ van Nigella Lawson. Eén van mijn favoriete kookboeken. Ik heb haar recept iets aangepast naar eigen smaak en dit is onze versie:

Recept: Waanzinnige watermeloensalade

Ingredïenten:

– 1 watermeloen
– 1 rode ui
– 2 citroenen
– 200 gram feta
– bosje bladpeterselie (genoeg voor zo’n 6 volle eetlepels gehakte peterselie)
– 100 gram zwarte olijven
– 6 eetlepels olijfolie
– zeezout en versgemalen peper

Bereiding:

– Snij de rode ui in dunne ringen en leg die in een kommetje. Voeg het sap van de twee citroenen toe en laat rustig trekken, terwijl je de rest van de salade maakt.
– Verdeel de watermeloen in stukjes van een cm of 4 – Ik snij altijd eerst plakken en werk vervolgens om de pitten heen – dan heb je wel wat verlies, maar werkt wel lekker snel.
– Ontpit de olijven en hak deze in grove stukken
– Snij de feta in stukjes – ik maak vierkante blokjes van ongeveer 2 cm
– Hak de bladpeterselie grof
– Doe de watermeloen, feta en olijf in een grote schaal. Kieper de uien met het sap erover heen.
– Giet de olijfolie erover en wat zeezout en versgemalen peper. Hussel alles voorzichtig met je handen door elkaar. Breng indien nodig op smaak met wat extra zout, peper en of citroensap.
– Voeg vlak voor het serveren de peterselie toe. Hussel nog één keer voorzichtig met je handen door elkaar en zet op tafel. Geniet ervan!

Dit is overigens een flinke salade – genoeg voor een man of 8-12. Je zou ook prima uit de voeten kunnen met de helft. Weet iemand misschien nog een leuk recept, waar je dan de andere helft van de watermeloen voor zou kunnen gebruiken?

2 Comments

  1. Anoniem

    september 7, 2012 at 8:36 pm

    Mmm, dat klinkt lekker. Ga het zeker uitproberen. In het bbqkrantje van AlbertHeijn stond het volgende -zeer simpele- recept: 300 gr watermeloen, 3 el honing en een staafmixer. Pureer de meloen, voeg de honing toe en zet een paar uur in de vriezer. Af en toe even omroeren met een vork. Serveer in kleine glaasjes. Ik vond het lekker!! Groeten, Eveline

    Reply
  2. Rolien Blanken

    september 25, 2014 at 1:16 pm

    Hallo Lisette,
    lang gelden. Kom opeens op je blog terecht. Erg leuk!

    Tip voor gebruik van de rest van de watermeloen: maak er gazpacho van. Evenveel gewicht watermeloen als tomaten. Alles in de keukenmachine, toevoegen peper zout harissa of tabasco, beetje sherry azijn op dienen met kleine (grijze) garnaaltjes of geroosterde pijnboompitten.

    Groet en liefs,
    Rolien Blanken (ex collega Schretlen)

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress