Kookboekrecept: Chocolade & Courgette koekjes uit ‘La Pâtisserie Maison’

Toen ik het kookboek La Pâtisserie Maison aan het lezen was om wat bakinspiratie op te doen (zie ook: kookboekinspiratie-review – La Pâtisserie Maison) sprong één recept er direct uit. ‘Koekjes met chocolade en courgette’ – wat een vreemde combi – zou dat lekker zijn? Dat gaan we natuurlijk even uittesten.
Ze zijn erg makkelijk te maken, ik kan niet anders zeggen. Nou moet ik er wel bij vertellen dat ik het recept niet helemaal naar de letter heb gevolgd. Ik had namelijk niet alle ingrediënten in huis – dus heb ik walnoten toegevoegd in plaats van pecannoten en het snufje ‘bicarbonaat’ gewoon volledig weggelaten.
De koekjes zijn aan een uitgebreide keuring onderworpen door zeer welwillende gasten en het oordeel was unaniem – een heerlijk chocoladekoekje. Van een aantal koekjes heb ik een torentje gemaakt als trofee voor de tafeltenniswedstrijd na het diner. Bij het zien van de prijs voor de winnaar werd iedereen ineens enorm fanatiek. Dat is natuurlijk een mooi compliment voor het koekje. Dat er overigens ook courgette in verwerkt zit zie je wel, maar proef je niet. Tja en dat was nou juist net de lol. Een volgende keer zou ik dus veel meer courgette toevoegen, want anders kan je net zo goed gewone simpele chocolate-chip cookies bakken, toch?! Een prima koekjesrecept – heerlijk voor bij de koffie – maar ik ga er zelf nog wat aan sleutelen om een echt leuk apart koekje te krijgen.
Kookboekrecept: Chocolade & Courgette koekjes
Bron: La Pâtisserie Maison – Marlette
Voor zo’n 20 flinke koekjes
Ingrediënten:
– 1 courgette ( ik zou er zelf volgende keer minstens 2 toevoegen)
– 2 eetlepels suiker
– 400 gram bloem
– 1 theelepel bakpoeder
– 1 theelepel bicarbonaat ( heb ik zelf weggelaten)
– een snuf zout
– 250 gram roomboter op kamertemperatuur in blokjes
– 135 gram bruine suiker
– 170 gram gewone suiker
– 2 eieren
– 1 theelepel vanille-extract
– 80 gram gehakte pecannoten ( ik heb walnoten gebruikt)
– 250 gram chocolade in kleine stukjes
Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Rasp de courgette en roer de 2 eetlepels suiker erdoorheen. Laat het geheel een half uurtje uitlekken in een vergiet.
– Meng de bloem met het bakpoeder en het zout in een kom (en bicarbonaat mocht je dit willen toevoegen) – Doe de suiker en de boter in een keukenmachine met een platte (deeg)haak en klop een paar minuten op een lage stand.
![]() |
Mengen met platte deeghaak |
Chocolade & Noten door het beslag spatelen met de hand |
12 koekjes op één bakblik |
12 grote chocolade & courgette koekjes |
Flip – de trotse winnaar van de ‘koekjestoren’-trofee |
Tonia
juni 6, 2012 at 10:29 amIk ga ze eens proberen. Hier is courgettebrood/cake ook altijd een groot succes. En dat smaakt niet naar courgette, maar de courgettes geven er wel een heerlijke sappigheid (is dat wel een woord) aan. Dat zal bij deze koekjes vast ook zo zijn!
groeten,
Tonia