Onze Franse keuken

Hartige clafoutis met kerstomaten

clafoutis3.jpg

Quiches | juni 23, 2012 | By

Tja, na het mislukken van de kersenoogst is de clafoutis bij ons gelijk van de dessertlijst geschrapt. Helaas – die serveren we dit seizoen niet meer tijdens onze table d’hôte. Ik vind een clafoutis altijd wel een gezellig, makkelijk en lekker puur gerecht. De hoogste tijd dus om eens een variant uit te testen.
Een hartige wel te verstaan – met kerstomaatjes.

Ik kwam dit recept tegen in de Saveurs (Frans kooktijdschrift) van deze maand. De onderlinge verhoudingen van de ingredïenten heb ik tijdens de bereiding wel wat aangepast, evenals de oventijd (want na het in het recept aangegeven half uurtje was mijn clafoutis echt nog niet gaar). Mijn variant staat hieronder beschreven. Ik heb deze kerstomatenclafoutis als bijgerecht gereserveerd tijdens onze wekelijkse BBQ. Erg geslaagd – de schaal ging helemaal leeg. Een leuk gerecht – een soort hartige taart eigenlijk. Weer eens wat anders dan een quiche lorraine zullen we maar zeggen. Hij is overigens ook koud heel lekker. Je kunt hem dus ook prima van tevoren maken. Echt iets voor een picknick, bij de BBQ of als zomerse lunch met een groene salade erbij.

Recept: Kerstomaten-clafoutis 

Ingredïenten:

– 400 gram kerstomaten
– 100 gram zwarte olijven – ontpit
– 2 volle eetlepels verse tijmblaadjes
– 120 gram bloem
– 75 gram geraspte parmezaanse kaas
– 3 eieren
– 200 ml melk
– 50 ml olijfolie
– zout en versgemalen peper
– beetje boter & bloem voor het invetten van de ovenschaal

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 180 graden
– Hak de olijven in grove stukken en roer de tijmblaadjes erdoor
– Mix in een keukenmachine de eieren met de bloem een flinke snuf zout en versgemalen peper.
– Voeg achtereenvolgens de melk, de parmezaanse kaas en de olijfolie toe, terwijl je de machine gewoon door laat draaien.
– Pak een niet al te grote ondiepe ovenschaal (ik gebruik er één v. 20 bij 24 cm) en vet die in met een beetje boter.Voorzie de bodem en randjes van de schaal van een dun laagje bloem.
– Kieper de kerstomaatjes in de ovenschaal.
– Verdeel de olijven en tijm erover en giet vervolgens het hartige beslag erover.
– Zet de schaal in de oven en bak 40 minuten. Laat hem een klein beetje afkoelen, voordat je hem serveert, want anders brand je je mond aan de loeihete tomaatjes. Het is het leukst om de schaal in zijn geheel op tafel te zetten, want hij ziet er heel fraai uit met die vrolijke rode bolletjes boven dat goudbruine deeg. Bon appetit!

 

Het hartige beslag erover en dan hup de oven in
Kerstomatenclafoutis

Bron: Dit recept is een bewerking van het clafoutisrecept uit Saveurs Juni 2012 (nr 193)

Comments

Leave a Comment