Onze Franse Keuken

Truffelfeesten Sarlat

BlogTruffelfeest.jpg

Uncategorized | januari 15, 2012 | By

Dit weekend staat Sarlat volledig in het teken van de truffel.
Ieder jaar trekken de internationale truffelfeesten weer veel bezoekers. Ook wij zijn een kijkje gaan nemen. We wonen op slechts een klein halfuurtje rijden van dit prachtige stadje, dé toeristische trekpleister van de Dordogne.

Deze zaterdag geen groente- en fruitkramen op het grote stadsplein maar grote siertenten waar slechts één product te vinden is in al zijn vormen: DE TRUFFEL.

 

Op diverse plekken in de stad staan borden waar alle truffelactiviteiten op zijn aangegeven en bovendien schalt de informatie ook non-stop via de vele luidsprekers door de straten. Niet te verstaan, maar wel goed bedoeld zullen we maar denken.

 

De hostess van de informatiestand vertelt ons enthousiast dat op dit moment de grote “dégustation” plaatsvindt vlak voor onze neus onder de blauw-wit gestreepte tenten aan de linkerkant van het plein. Mochten we truffels willen kopen dan kunnen we rechts terecht. Ze wijst naar lange tafels waar trotse boeren hun oogst tonen en verkopen.

 

Nagebouwd truffelbos in centrum Sarlat

Verder zijn er diverse kookdemonstraties van bekende Franse topchefs en is het zelfs mogelijk om masterclasses te volgen. Bovendien kunnen we over een klein uurtje een demonstratie truffelzoeken bijwonen. In het centrum van Sarlat? Ja echt. Ze hebben naast de grote kerk een klein truffelbos nagebouwd. Daar laten ze zien hoe ze met speciaal getrainde hondjes truffels zoeken.

We nemen een kijkje bij de tenten van de “dégustation”. Restaurateurs uit de regio tonen hier hun culinaire kunsten. In de tenten kan je kleine hapjes op basis van truffel uitzoeken. Uiteraard veel combinaties met ei, de ideale begeleider van truffel. Ik zie onder andere een kok in een enorme pan roeren en het resultaat lijkt op een soort mega-versie van roerei. De miniscule hapjes zijn vanaf € 3,- per stuk te proeven.

 
Overval staan fijnproevers te genieten van heerlijke gerechtjes. Qua idee en opzet een beetje te vergelijken met evenementen als bijvoorbeeld Leiden Culinair of Haarlem culinair. Grote wijntonnen doen dienst als borreltafel. Onder het genot van een wijntje uit kleine plastic bekertjes voert men geanimeerde gesprekken over de gastronomische hoogstandjes. Alleen maar blije gezichten. Zie je hier in Sarlat in de zomer overwegend toeristen, nu zijn ook veel lokale Fransen aanwezig. Een gezellige mengelmoes van culinaire enthousiastelingen.
 
 
Sushi met truffel
 
Mini-soufflé met truffel
 
Onze favoriet !! Een mini-croque monsieur met truffelbéchamelsaus en gerookte eendeborst
Na de proefsessie steken we het plein over naar de stand van de truffelboeren. Zij staan aan lange tafels achter hun mandjes met klompjes truffel. De prijs per kilo varieert tussen de € 500 en € 900 per kilo. Afhankelijk van de kwaliteitscategorie van de betreffende truffeloogst. Kassa…. De truffels gaan hier als zoete broodjes over de toonbank. Een lucratieve business.
 
Categorie 1 –  € 900,- per kilo
  
Truffel verkoop

 

truffelmenu -hotel de la Marie

 

Ieder restaurant in Sarlat heeft tijdens de truffelfeesten zijn eigen truffelmenu. Het is aan te bevelen om echt ruim van tevoren te reserveren, want het is deze dagen natuurlijk overal een drukte van belang.
truffelmenu – Le Régent
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De truffelfeesten en markten vinden in de wintermaanden plaats.  Zo hebben wij in onze gemeente Cuzance ieder jaar in december een ‘foire au truffe’. Gelukkig kunnen onze gasten ook in de zomermaanden hun hart ophalen. In Cuzance hebben we namelijk een Ferme à la Truffe, waar je gedurende het hele jaar een rondleiding kunt krijgen en informatie kunt vinden over de “zwarte diamant”. Daar serveert men bovendien diverse typische truffel gerechten, zoals bijv de klassieker ‘omelette à la truffe.

 

Truffeleik-kweker

Bij het verlaten van de truffelmarkt in Sarlat stuiten wij op een stand van een kweker. De truffel groeit aan de voet van een eik en volgens zijn brochure verkopen zij prijswinnende stekjes van dé ideale truffeleik. Het uiteindelijke resultaat hangt natuurlijk af van overige condities zoals grondsoort, klimaat etc., maar ach wie laat zich daardoor nou weerhouden? Ook hij doet deze dagen goede zaken. Ik laat me bijna verleiden door zijn mooie praatjes, want wij wonen midden in hét truffelgebied en met die overige condities zit het dus wel goed. Ik kijk verlekkerd naar de stekjes. Een eigen truffelvindplaats – dat zou toch ook best gaaf zijn. Hoe lang heeft zo’n stekje nodig om uit te groeien tot volwassen eik?…..

De truffelfeesten van Sarlat – echt een bezoek waard – een aanrader voor de culinaire fijnproever!
 
Zie voor meer informatie:
 

Truffelfeesten Sarlat – jaarlijks – half januari
http://www.sarlat.fr/

Truffelmarkten regio Dordogne & Lot- Martel, Cuzance – jaarlijks in december & januari

http://www.agritourismetruffe.fr/
http://www.tourisme-lot.com/
 
Recepten met truffel
http://www.truffle-and-truffe.com/
 

 

 
 
 
 
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress