Onze Franse Keuken

Recept: Granola La Panacée

stap-voor-Stap | januari 18, 2012 | By

Ik ben dol op granola. Daar kunnen kant en klare ontbijtgranen en mueslivarianten toch echt niet tegenop. Keuze genoeg zou je denken als je die rijen cornflakes, chocopops en weetabix in de schappen ziet staan. Ok, Cruesli van Quaker – naturel met rozijnen -die variant vind ik wel erg lekker. Helaas is die hier in Frankrijk niet verkrijgbaar.

Hoogste tijd dus om zelf eens een mooie granola-mix samen te stellen. Onze variant is niet in één keer ontstaan. Daar waren wel een paar testsessies voor nodig. Zo mislukte mijn eerste poging doordat ik de fout maakte de rozijnen mee te bakken in de oven. Niet doen! Het worden dan keiharde keuteltjes waar je je tanden op breekt en die de hele granola bovendien een bittere nasmaak geven. Poging twee was ook niet best. Lang niet zoet genoeg. Zo ploeterde ik verder. Ik wilde namelijk een zo gezond mogelijke mix maken, maar een beetje suiker blijkt toch echt wel nodig.

Meerdere frustrerende pogingen later werd mijn moeite beloond: Onze eigen huis-mix is een feit.
Hij zal bij ons komend seizoen in ieder geval af en toe op onze lunchkaart te vinden zijn:
” Granola La Panacée met luchtige kwark en vers fruit ” – Dat klinkt best goed, toch?

Recept Granola La Panacée

Ingrediënten:
– 400 gram havervlokken
– 100 gram amandelen
– 100 gram hazelnoten
– 50 gram zonnebloempitten
– 150 gram rozijnen
– 2 eetlepels stroop
– 2 eetlepels honing
– 175 ml appelsap
– 4 eetlepels zonnebloemolie
– 1 theelepel gemberpoeder
– 1/2 theelepel kaneel
– flinke snuf zout
 
Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 150 graden.
– Laat de rozijnen in lauwwarm water wellen en zet opzij (let op: rozijnen gaan dus niet mee in de oven)
– Doe de havervlokken, amandelen, hazelnoten, zonnebloempitten in een grote kom. Voeg de stroop, honing, zonnebloemolie toe. Giet de appelsap over het geheel, voeg de specerijen toe en hussel het geheel goed door elkaar.
– Verdeel de inhoud van de kom gelijkmatig over een braadslee (ik gebruik afmeting: 28 bij 40 cm) en zet in de oven.
– Bak het geheel 55 minuten. Haal dan uit de oven en laat de granola goed afkoelen.
– Voeg tot slot de gewelde rozijnen toe en hussel door elkaar.
– Verpak de granola luchtdicht om de mix te bewaren.
 
Varianten:
– Voeg naast rozijnen in stukjes gesneden gedroogd fruit toe zoals abrikozen, dadels of pruimen
– Voeg 50 gram geraspte kokos toe.
 
Ik heb ook een video gemaakt voor jullie:
 

 
 
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress