Onze Franse Keuken

Recept: Dessert in croquembouche-stijl

Desserts, Taart | oktober 5, 2011 | By

Het hoogseizoen is voorbij en na een prachtige en drukke zomer hebben we nu weer wat tijd om nieuwe recepten te testen. Ik start gelijk maar met een uitdagend bakproject:Een slagroomsoesjestoren geinspireerd door de croquembouche.

Een croquembouche is een traditionele Franse bruidstaart, bestaande uit een pyramidevormige toren van profiteroles. De luchtige soesjes vult men met crème patisserie of ijs en vaak zijn ze voorzien van een laagje chocolade. Men gebruikt karamel om de soesjes aan elkaar te plakken en te stapelen en zo bouwt men een stevige pyramide.

Ik ben dol op soesjes en wil eens kijken of ik niet een simpele en snelle versie van deze ‘taarttoren’ kan maken. Die kunnen we dan mooi als dessert serveren aan onze gasten. Zelf hou ik meer van een slagroomvulling dan crème patisserie of ijs en daarom wil ik een slagroomsoesjestoren bouwen.

Eerst maar eens kijken of ik zelf luchtige soesjes kan bakken.
Ik gebruik het volgende basisrecept dat ik in één van de boeken van Jamie Oliver heb gevonden:

Ingredienten soesjes:
(voor ongeveer 25 soesjes)
– 50 gram boter
– 175 ml water
– 1 theelepel suiker
– 1 theelepel zout
– 100 gram bloem
– 2 eieren
Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 200 graden
– Smelt de boter in een steelpannetje, voeg water, suiker en zout toe en breng het geheel aan de kook. Voeg de bloem toe en roer tot een dikke brij ontstaat. Voeg de eieren één voor één toe en blijf stevig roeren tot een glad deeg ontstaat. Ik moet eerlijk zeggen dat ik in dit deel van de bereiding deze eerste bakpoging nogal sta te kliederen, want ik probeer de ingredienten in eerste instantie met een grote garde te mengen – niet doen! – een spatel gebruiken werkt veel beter.

Soesje2B1.jpg

– Schep het deeg in een spuitzak en spuit toefjes deeg ter grootte van een walnoot op een met bakpapier bedekte bakplaat. Laat een centimeter of 5 ruimte tussen de toefjes. Ook dit is even een lastig klusje als je het voor het eerst doet. Zo schiet bij mij de spuit van de zak en zit mijn bakplaat gelijk onder het deeg. Mijn toefjes zijn helaas niet allemaal even groot en hebben bovendien allen een soort puntje aan de bovenkant. Die puntjes druk ik gewoon even zachtjes plat. Zo zet mijn bakplaat er (uiteindelijk) uit:

– Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de in soesjes 25 minuten goudbruin. Bij mij komen ze prachtig uit de oven (zie foto hieronder).
Laat de soesjes rustig afkoelen en klop vervolgens de slagroom stijf voor de vulling.
Ik gebruik daarvoor:
-400 ml slagroom
-4 eetlepels suiker

– Spatel de slagroom in een spuitzak met een smal tuitje. Maak met een mes een klein gaatje in de onderkant van elk soesje en spuit de slagroom erin. Ik heb een beetje moeite met de dosering, want je voelt niet goed wanneer het soesje vol is en soms loopt het soesje ‘over’. Volgens mij een kwestie van een paar keer doen.
– Strooi poedersuiker over de soesjes en stapelen maar. Ik plak ze niet aan elkaar met karamel om tijd te besparen, maar dat is natuurlijk wel mooier. Dit is het resultaat van mijn éérste bakpoging van de slagroomsoesjestoren:

Ok, totaal niet te vergelijken met een prachtige croquembouche, maar die taart heb je dan ook niet in een klein uurtje gemaakt. Al met al best een leuk torentje. Bovendien smaken deze verse zelfgemaakte slagroomsoesjes echt super. Daar gaat het uiteindelijk om, toch ?! Als ik dit recept nog een paar keer oefen krijg ik denk ik de techniek wel onder de knie en kunnen we dit dessert serveren met een beetje chocoladesaus erbij. Smullen maar….

2 Comments

 1. Anoniem

  december 1, 2011 at 4:34 pm

  En lekker dat ze waren!!!!
  Kom maar door met al je lekkere recepten Lies, misschien ga ik het ook nog eens leuk vinden. Je inspireert in elk geval! Liefs, Kleine San

  Reply
 2. Anoniem

  januari 29, 2012 at 5:24 pm

  Het verschil ? Jij hebt er geen rozen tussen gedaan. Verder zijn ze prachtig, als we nog eens komen wil ik ze graag proeven ! enne…zou je ze ook met Arjan z'n chocolademousse kunnen vullen ??
  Groeten, Eef Oude Tonge

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress