Recept: Dessert in croquembouche-stijl
Het hoogseizoen is voorbij en na een prachtige en drukke zomer hebben we nu weer wat tijd om nieuwe recepten te testen. Ik start gelijk maar met een uitdagend bakproject:Een slagroomsoesjestoren geinspireerd door de croquembouche.
Een croquembouche is een traditionele Franse bruidstaart, bestaande uit een pyramidevormige toren van profiteroles. De luchtige soesjes vult men met crème patisserie of ijs en vaak zijn ze voorzien van een laagje chocolade. Men gebruikt karamel om de soesjes aan elkaar te plakken en te stapelen en zo bouwt men een stevige pyramide.
Ik ben dol op soesjes en wil eens kijken of ik niet een simpele en snelle versie van deze ‘taarttoren’ kan maken. Die kunnen we dan mooi als dessert serveren aan onze gasten. Zelf hou ik meer van een slagroomvulling dan crème patisserie of ijs en daarom wil ik een slagroomsoesjestoren bouwen.
Eerst maar eens kijken of ik zelf luchtige soesjes kan bakken.
Ik gebruik het volgende basisrecept dat ik in één van de boeken van Jamie Oliver heb gevonden:
– 50 gram boter
– 175 ml water
– 1 theelepel suiker
– 1 theelepel zout
– 100 gram bloem
– 2 eieren
– Verwarm de oven voor op 200 graden
– Smelt de boter in een steelpannetje, voeg water, suiker en zout toe en breng het geheel aan de kook. Voeg de bloem toe en roer tot een dikke brij ontstaat. Voeg de eieren één voor één toe en blijf stevig roeren tot een glad deeg ontstaat. Ik moet eerlijk zeggen dat ik in dit deel van de bereiding deze eerste bakpoging nogal sta te kliederen, want ik probeer de ingredienten in eerste instantie met een grote garde te mengen – niet doen! – een spatel gebruiken werkt veel beter.
– Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de in soesjes 25 minuten goudbruin. Bij mij komen ze prachtig uit de oven (zie foto hieronder).
Laat de soesjes rustig afkoelen en klop vervolgens de slagroom stijf voor de vulling.
Ik gebruik daarvoor:
-400 ml slagroom
-4 eetlepels suiker
Ok, totaal niet te vergelijken met een prachtige croquembouche, maar die taart heb je dan ook niet in een klein uurtje gemaakt. Al met al best een leuk torentje. Bovendien smaken deze verse zelfgemaakte slagroomsoesjes echt super. Daar gaat het uiteindelijk om, toch ?! Als ik dit recept nog een paar keer oefen krijg ik denk ik de techniek wel onder de knie en kunnen we dit dessert serveren met een beetje chocoladesaus erbij. Smullen maar….
Anoniem
december 1, 2011 at 4:34 pmEn lekker dat ze waren!!!!
Kom maar door met al je lekkere recepten Lies, misschien ga ik het ook nog eens leuk vinden. Je inspireert in elk geval! Liefs, Kleine San
Anoniem
januari 29, 2012 at 5:24 pmHet verschil ? Jij hebt er geen rozen tussen gedaan. Verder zijn ze prachtig, als we nog eens komen wil ik ze graag proeven ! enne…zou je ze ook met Arjan z'n chocolademousse kunnen vullen ??
Groeten, Eef Oude Tonge