Onze Franse Keuken

Smeuïge rundergehaktbal – zo maak je ze

Herschaalde2Bkopie2B2B-2BSmeuige2BGehaktballen2B16.jpg

Rundvlees, Vlees | maart 11, 2015 | By

Gehaktballen maak je met half-om-half gehakt. Dan worden ze lekker smeuïg. Hier in Frankrijk kennen ze dit type gehakt niet. Uiteraard kan je het wel zelf maken, of een andere oplossing verzinnen (bijv chipolata toevoegen). Je kan ook proberen om het recept zo aan te passen, dat je een smeuïge variant weet te creëren met rundergehakt. Inmiddels wonen wij hier alweer 7 jaar. Ik heb dus vaak genoeg kunnen experimenteren en kan nu eindelijk zeggen dat ik echt een fijne, lekkere, smeuïge rundergehaktbal kan maken. Hoe? Nou zo:

Recept: Smeuïge rundergehaktbal
Voor 4/6 personen

Ingrediënten:

– 600 gram rundergehakt
– 1 rode ui
– 1 teentje knoflook
– 2 eetlepels olijfolie
– 1,5 eetlepels Dijon mosterd
– 2 eetlepels worchestersauce
– 2 eieren
– 100 gram grof paneermeel
– 1 eetlepel ketchup
– 1 theelepel paprikapoeder
– 1 theelepel kerriepoeder
– 1 theelepel zout
– 1 theelepel peper
– 20 gram gezouten roomboter
– 350 ml runderbouillon

Bereiding:

– Doe het rundergehakt in een kom.
– Snipper de rode ui.
– Verwarm de olijfolie in een koekenpan en fruit de ui, totdat deze glazig is.
– Rasp de knoflook boven de pan en bak de knoflook nog even een minuutje mee.
– Laat even afkoelen en doe de inhoud van de pan bij het gehakt.
– Voeg de mosterd, worchestersauce, ei, paneermeel, ketchup, paprikapoeder, kerriepoeder, zout en peper toe en hussel met je handen goed door elkaar. Draai er grote ballen van (formaat tennisbal) en leg ze op een bord.
– Dek het bord af met folie en zet even een half uurtje in de koelkast.
– Verwarm de boter in een grote braadpan en bak de ballen op middenhoog vuur aan alle kanten.
– Giet, als de ballen aan alle kanten bruin zijn, de runderbouillon toe en laat de ballen een half uur garen op zacht vuur in de bouillon. Draai ze regelmatig! Bon appetit!

12 Comments

  1. Claudia

    maart 12, 2015 at 11:34 pm

    Quoi? Geen hachis moitié? Daar moeten we dan wel rekening mee houden als het eenmaal zover is (wordt aan gewerkt), want HOH gehakt is hier favoriet. Waarschijnlijk is dit het perfecte excuus om toch maar die gehaktmolen-uitbreiding op de Kitchenaid te kopen 😉
    Dikke kus, Clau

    Reply
  2. Lisette

    maart 31, 2015 at 10:26 pm

    Goed plan Clau! Die rare Fransen ook. Lamsgehakt kennen ze hier trouwens ook niet – dus een eigen gehaktmolen is wel handig. (kitchenaid rules!! – ik heb gewoon zo'n ouderwets zwaar hand-ding en die gebruik ik dus inderdaad ook nooit – dus bij deze gaat die gehaktmolenuitbreiding op de kitchengadget-wishlist) Kus

    Reply
  3. Nathan

    maart 15, 2016 at 7:45 pm

    Vandaag gemaakt met rundvleesgehakt van Koop een Koe. Helemaal super! Mals en smaakvol. Ik heb alleen de ballen 5 min gebraden en daarna 30 min zachtjes nagegaard in de oven op 150 gr.

    Thnx voor dit recept!
    Nathan

    Reply
  4. Marleen

    juni 3, 2016 at 5:26 pm

    Erg lekker balletje…vanavond gemaakt, viel bij iedereen in de smaak.
    Groetjes!

    Reply
    • Lisette

      juni 10, 2016 at 12:24 pm

      Hi Marleen, wat fijn dat iedereen ze lekker vond. Groetjes terug.

      Reply
      • Leonie

        maart 24, 2021 at 8:56 pm

        Vanmiddag gegoogeld naar een recept voor gehaktballen van rundvlees omdat ik niet van varkens- of lamsvlees hou. Dit recept kwam ik tegen en heb ik gemaakt. Was heerlijk. Vonden we alle zes. Dank voor het delen van dit recept. Blijvertje!

        Reply
        • Lisette

          maart 31, 2021 at 8:39 am

          Hi Leonie – oh wat fijn. Ik ben blij dat het een blijvertje is.LEUK.

          Reply
  5. Lammert Jan

    juni 14, 2017 at 4:02 pm

    Ze waren heerlijk bedankt

    Reply
  6. Nadia

    oktober 3, 2018 at 5:23 pm

    Heel lekker! Heb er nog wat peterselie en koriander bij de uiien meegebakken en het als vulling gebruikt in bladerdeeg! Bedankt

    Reply
  7. Richard Koelemeijer

    februari 26, 2021 at 4:58 pm

    Heb ze ook een half uur in de oven op 150 graden bereid.
    Heerlijke smeuïge Ballen.
    Bedankt voor het recept.

    Reply
    • Lisette

      maart 10, 2021 at 9:49 am

      Hi Richard, heel graag gedaan. Bedankt voor je berichtje – altijd leuk om te horen. Groetjes uit Frankrijk, Lisette

      Reply
  8. K

    september 10, 2023 at 8:05 pm

    Op zoek naar een recept voor gehaktballen van rundergehakt kwam ik dit recept tegen. Heerlijk zo gegaard in bouillon!
    Bedankt voor het recept!

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress