Onze Franse Keuken

Walnoten-honingtaart

Walnotentaart.jpg

Taart | april 6, 2014 | By

Dit recept had eigenlijk in november al op de blog moeten staan. Inge koos het toen namelijk uit voor de eerste sessie van Samen Koken op Afstand. Afgelopen augustus, toen Inge bij ons op La Panacée vakantie aan het vieren was, maakten we al enthousiast plannen voor het vervolg van ons kookproject. Op een gegeven moment werd het zelfs zo uitgebreid dat het een koken-lopen-kopen op afstand project leek te worden. Kortom we hadden er zin in. Het liep allemaal wat anders. Nu, op de valreep, één week voor de start van het seizoen om precies te zijn, bak ik alsnog even snel deze taart. Ing heeft hem wel in november al gebakken.

Inge:’We hebben en berg dezelfde kookboeken en toch wist ik precies een recept te kiezen uit een boek wat Lies nou net niet op de plank had staan. Wij zijn echter niet voor één gat te vangen, foto en hup mailen. Dit recept komt uit het boek UIt de oven van Rachel Allen.’

Recept: Walnoten-honingtaart

Ingrediënten:
Voor 8-10 personen
Gebruik een (spring) vorm van 22 – 24 cm

Voor het deeg:
– 200 gram bloem, gezeefd
– 1 eetlepel poedersuiker
– 100 gram koude boter, in blokjes
– 1/2 tot 1 middelgroot ei, losgeklopt

Voor de vulling:
– 100 gram boter
– 100 gram honing
– 125 gram lichtbruine basterdsuiker
– 75 ml slagroom
– 200 gram gepelde walnoten, in stukjes gehakt

Bereiding:
– Maak eerst het deeg: Doe de bloem, boter en poedersuiker in een keukenmachine en meng. Voeg dan het losgeklopte ei toe en meng nog even door tot je een bal hebt. Rol in keukenfolie en leg minimaal een half uur in de koelkast.
– Verwarm de oven voor op 190 graden.
– Rol het deeg uit en bekleed de vorm met het deeg. Bedek met bakbonen en bak het deeg 15 minuten blind in de oven.
– Haal de taartvorm uit de oven, kieper de bakbonen eruit, en laat de korst afkoelen.
– Maak dan de vulling: Smelt de boter in een steelpannetje en voeg dan de honing, slagroom en suiker toe. Breng het aan de kook en laat de siroop 2 minuten borrelen.
– Haal de pan van het vuur en roer de walnotenstukjes door de siroop.
– Stort de vulling in de afgekoelde vorm en schuif de taart in de oven.
– Bak de taart 15 minuten.
– Haal de taart uit de oven en laat hem afkoelen in de vorm.

Bron: UIt de oven – Rachel Allen

Oordeel Inge:
Een prima taart! Ja ik begin gelijk met mijn eindoordeel. Gewoon heel lekker. De suggestie van slagroom of vanille-ijs erbij zoals Rachel oppert vond ik totaal overbodig. Vond de taart wel iets bewerkelijk (deeg laten rusten, blind bakken, weer bakken en natuurlijk afkoelen) maar echt ik vond het wel waard. Zelfs zoon T. over het algemeen niet echt van de taarten stak zijn duim omhoog en meldde: prima taartje, mam. De andere leden van het testpanel waren ook positief waarbij het nieuwste lid van het panel opmerkte: wel nootachtig. Ja dat heb je natuurlijk met een walnotentaart 🙂 kortom Noordwijk is enthousiast over de taart.

Mijn oordeel:
Ing had dus een walnotentaart uitgezocht. Nou ideaal, want walnoten hebben we hier te over. Ik kon dus mooi noten van eigen oogst gebruiken. Dit is een echte ‘Franse’ taart. Dit soort gekarameliseerde notentaarten zijn hier overal te koop. Ik vind ze over het algemeen te zoet. Een heel klein puntje is nog wel te doen, maar na twee happen ben ik er wel klaar mee. Benieuwd of dit recept daar misschien verandering in brengt.

Ik volg netjes het recept, ook van het deeg. Erg breekbaar. Lastig uit te rollen en ik frommel dan ook de kleine stukjes en lappen maar een beetje tegen elkaar aan in de vorm. Ik gebruik een kleine springvorm van 22 cm. De korst smaakt overigens prima na het bakken, dus het werkt wel. Mijn eigen basisdeeg voor zoete taarten vind ik veel prettiger werken en die zou ik voor een volgende keer dan ook gebruiken voor de korst.

Dan de taart zelf. Voor mij is ook deze wat te zoet. Ik snap dat je bij karameliseren niet om ‘zoet’ heen kan, maar de verhoudingen wat aanpassen om een minder zoete variant te krijgen kan geen kwaad. Ik heb lekkerder taarten in dit genre geproefd bij restaurants hier in de omgeving. Misschien dat ik daar het recept eens van moet proberen te achterhalen. Dus, al met al, ok taartje – ik raad aan om het in hele kleine puntjes te serveren.

 

Na het seizoen – dus in november 2014 – pakken we SKOA weer op.
 

1 Comment

  1. Joos Jobse

    september 26, 2023 at 4:30 pm

    Heb deze zelfde taart ook gebakken maar via een andere site is inderdaad zoet en war bewerkelijk.
    Maar iedereen vindt hem erg lekker
    Heb de notentaart al veel gemaakt op Zwitserse wijze met wat meer noten nog en wat hoger en de bovenzijde afgedekt mer deeg
    Dat is ook een toppertje hoor
    Egadiner Nusstorte.
    Leuk om uw verhaal en kritische reactie te mogen lezen..
    Dank u wel.

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress