Onze Franse Keuken

Varkenshaas met peer

Varkenshaasmetpeer0.jpg

Vlees | november 6, 2013 | By

Dit lekkere eenvoudige recept kwam ik tegen in het heerlijke kookboek van Laura Calder ‘French Food at Home‘. Een echt herfstgerecht, heel puur en simpel. Ik heb het recept – geheel in tegenstelling tot mijn normale werkwijze – zo goed als naar de letter gevolgd. De smaak van de peer is heel subtiel aanwezig. Ik vond het juist lekker zo, maar Arjan vond hem wat wegvallen. Tja, smaken verschillen…

Wil je de peer nou wat duidelijker naar voren laten komen dan zou je de partjes, voordat je het gerecht in de oven schuift eerst nog even kunnen karameliseren. Dat ga ik in ieder geval de volgende keer proberen.

Recept: Varkenshaas met peer

Ingrediënten
Voor 3/4 personen

– 600 gram varkenshaas (verdeeld in vier gelijke stukken)
– zout en peper
– 3 eetlepels olijfolie
– 100 gram spekblokjes
– 1 ui, gesnipperd
– 2 grote stevige, maar wel rijpe, peren
– 3 teentjes knoflook
– 2,5 cm verse gember, geschild
– 1 eetlepel gedroogde rozemarijn
– 50 ml witte wijn
– 50 ml rundvleesbouillon

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 160 graden.
– Voorzie de stukken varkenshaas royaal van zout en peper.
– Verhit een koekenpan, voeg 1 eetlepel olijfolie toe en bak de spekblokjes en ui even aan. Een minuut of 2. Giet de inhoud van de koekenpan in een braadslee.
– Hak de knoflook en gember fijn. Als het goed is heb je na het fijnhakken van beide ongeveer 3 eetlepels vol.

– Voeg de gehakte knoflook en gember toe aan de spekblokjes in de braadslee.
– Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd ze in dunne partjes.
– Doe de perenpartjes ook in de braadslee samen met de rozemarijn en 1 eetlepel olijfolie. Hussel alles in de braadslee voorzichtig door elkaar. Pas op dat de perenpartjes niet kapot gaan.

– Verhit de overgebleven eetlepel olijfolie in de koekenpan en bak de varkenshaas aan iedere kant aan, zodat ze een mooi bruin korstje krijgen, max 3 minuten per kant.
– Leg de varkenshaasjes in de braadslee.
– Giet de wijn in de koekenpan, schraap eventueel vastgebakken stukjes vlees van de bodem van de pan en laat inkoken, totdat je ongeveer 1 eetlepel vocht over hebt.
– Voeg dan de runderbouillon toe en laat ook dat even inkoken, totdat je 3-4 eetlepels kookvocht over hebt. Giet dat vervolgens over het vlees in de braadslee.

– Zet de braadslee in de oven en gaar totdat de peren en de knoflook zacht is en de varkenshaas gaar. Dit zal zo’n 20-30 minuten in beslag nemen – afhankelijk van de dikte van je stukken vlees.
– Leg de varkenshaasjes op de borden en schep de inhoud van de braadslee er overheen. Zo heb je op ieder bord een mooi stuk vlees met heerlijke zachte peertjes, spek en subtiele jus..

Bon appetit!

 

Ik serveerde dit gerecht met aardappels in het schilletje uit de oven en een fantastische frisse witlofsalade. Benieuwd naar die salade? Kijk dan aanstaande vrijdag op mijn blog voor het recept.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress