Onze Franse Keuken

Franse chocoladetaart – PUUR genieten

Franse klassieker, kerst, Taart | oktober 15, 2013 | By

Deze taart is smeuïg, puur, machtig en zo ontzettend lekker. De truc zit hem in het gebruik van slechts 2 eetlepels bloem en een rustdag. Ja, je leest het goed – RUSTDAG. Je hebt hem weliswaar in een half uurtje in elkaar gedraaid, maar dan begint de grootste uitdaging voor chocoholics – je moet hem na het bakken namelijk in folie verpakken en je dan nog minimaal één dag beheersen. Dan smaakt hij echt nog veel lekkerder.

Dit heb ik uiteraard niet zelf verzonnen – dat lijkt me logisch – ik  zou zelf nou nooit bedenken om het opsmullen van een chocoladetaart een dag uit te stellen. Nee, ik heb dit recept en deze ‘rustdag’-tip uit ‘Nobody does it better’. Ik heb het – met pijn in mijn hart- getest en het klopt echt. Doen dus – dat wachten – het is het waard. Ik heb het recept van Trish Deseine een beetje aangepast en dit is mijn versie.

Recept: Franse chocoladetaart

Ingrediënten:

– 200 gram pure chocolade (min 65% cacaobestanddelen)
– 3 eetlepels hete espressokoffie
– 200 gram gezouten roomboter, op kamertemperatuur en in blokjes
– 200 gram suiker
– 5 eieren
– 2 volle eetlepels bloem

Voor invetten taartvorm:
– beetje boter & bloem

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een taartvorm (ik gebruik een ronde silicionen vorm van 24 cm) in met een beetje boter en bestuif met wat bloem.
– Breek de chocolade in kleine stukjes, doe ze in een kom en zet deze kom op een pan zacht pruttelend water. Giet de hete koffie op de chocolade en roer met een houten lepele totdat de chocolade gesmolten is.
– Voeg de boterblokjes toe en roer totdat ook deze zijn gesmolten.
– Voeg de suiker toe en roer goed.
– Breek dan één voor één de eieren boven het mengsel, roer het tussentijds steeds goed door.
– Meng de eetlepels bloem door het taartbeslag.
– Giet het beslag in de taartvorm, schuif deze in het midden van de oven.
– Bak de taart 25 minuten, haal hem dan uit de oven en laat volledig afkoelen. Los hem uit de vorm, verpak hem in aluminiumfolie en laat hem één dag rusten (op een koele plek, buiten de koelkast). Snijd hem in kleine punten – hij is namelijk erg machtig – en geniet!!!!!

13 Comments

  1. Neja Ribnikarr

    oktober 15, 2013 at 12:38 pm

    Hi! What a lovely blog!

    wanna follow each other?

    http://itislovelyfood.blogspot.com

    Reply
  2. Esther

    oktober 15, 2013 at 7:12 pm

    En alweer zo'n heerlijk recept. Het water loopt me nu al in de mond. Ik reageer niet elke keer, maar ik wil je toch laten weten dat ik echt geniet van je blog.
    Groetjes, Esther

    Reply
  3. Huis in de Provence

    oktober 16, 2013 at 8:42 pm

    ….mmmmmmm……deze ga ik echt testen in de herfstvakantie!! Ben benieuwd of ik me kan beheersen, maar ik heb inmiddels ontdekt dat hier in het zuiden van Frankrijk chocolade taart de taart is!! Dus moet ik toch ook een goed recept (heb al een x 1 uit een pak gemaakt maar dat was niet zo)
    Super dat je zoveel lekkere recepten deelt!!
    Groet Mirjam

    Reply
  4. Anoniem

    maart 22, 2014 at 5:56 pm

    Super simpel om te maken en OVERHEERLIJK!!! Het was die dag wachten echt waard! 🙂

    Ik heb hem als dessert geserveerd met een bolletje ijs en een frambozen sausje, mmm…

    Reply
  5. Anoniem

    augustus 29, 2014 at 2:50 pm

    Heerlijk recept! Ik heb de bloem vervangen door speltmeel en zo paste het mooi in mijn dieet :-). Ook een keer frambozen erdoor gedaan (verse), maakte het iets frisser.

    Reply
  6. Anoniem

    augustus 29, 2014 at 2:54 pm

    Oh ja, het gaat om het FODMAP dieet. Lactosevrije roomboter van de Lidl (een beetje zout toevoegen dan). Dus FODMAPpers: een smulrecept!

    Reply
  7. Ilva Van Der Steege

    december 19, 2015 at 4:49 pm

    Hoii,
    Ik had een vraagje, moet je de taart meteen nadat hij uit de oven is gehaald in folie doen of pas nadat de taart is afgekoeld?

    Reply
  8. Lisette

    december 21, 2015 at 6:40 am

    Hi Ilva, eerst helemaal af laten koelen en Dan pas inpakken in folie. Ik hoop dat hij in de smaak valt! Groetjes

    Reply
  9. Grada

    januari 25, 2016 at 1:59 pm

    hij staat in de oven dat wordt morgen smullen dank je wel

    Reply
    • Lisette

      januari 28, 2016 at 10:14 am

      Hi Grada,
      Ik hoop dat hij gesmaakt heeft?!

      Reply
  10. Grada

    mei 20, 2016 at 8:16 am

    Hallo Lisette hij staat weer in de oven het blijf een heerlijke taart morgen schoondochter jarig en haar wens een chocolade taart thanks voor de heerlijke recepten en zo duidelijk fijne vrijdag

    Reply
  11. Anoniem

    juni 2, 2018 at 1:18 pm

    Hoi, wij gaan de taart ook maken maar we lusten geen espresso. Waardoor zouden wij het kunnen vervangen?

    Reply
    • Lisette

      juni 13, 2018 at 7:06 am

      Hallo. Bedankt voor je reactie.Je proeft de espresso absoluut niet terug. Onze meiden houden (uiteraard) ook (nog) niet van espresso en zijn helemaal fan van de taart. Probeer het maar eens…Veel succes en ik hoop dat hij in de smaak valt. Groetjes uit Frankrijk.

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress