Onze Franse Keuken

Feestelijke Franse quiche met confit de canard

Quicheconfit4.jpg
Vandaag is het een nationale feestdag in Frankrijk – quatorze juillet – oftewel 14 juli – bestorming van de Bastille en het begin van de Franse revolutie. Heden ten dage staat deze dag vooral in het teken van (brocante)marktjes, kermis, vuurwerk en – hoe kan het ook anders – héél véél eten!
Deze luxe quiche past perfect in dit plaatje. Een tradionele hartige taart, gevuld met confit de canard afgedekt met een mooie aardappelkorst. Ziet er toch hartstikke feestelijk uit?!Niet alleen geschikt als avondmaaltijd, maar ook prima te serveren tijdens een picknick of uitgebreide feestlunch. Zowel koud als warm te serveren (al moet ik eerlijk toegeven dat mijn voorkeur uitgaat naar een warme versie).

Recept: Hartige taart met confit de canard

Ingrediënten:

– 1x basisdeeg voor hartige taarten (je kunt eventueel een pak bladerdeeg gebruiken)
– klontje boter
– 1 blik confit de canard
– 500 gram aardappelen, beetgaar gekookt en afgekoeld
– 3 eieren
– 100 ml kookroom
– 2 eetlepels crème fraiche
– 1 rode ui
– 2 tenen knoflook
– bosje peterselie (genoeg voor 6 volle eetlepels fijngehakt)
– zout & versgemalen peper

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 180 graden
– Vet een lage ronde ovenschaal (taartschaal) in met een beetje boter en bedek de bodem met het hartige deeg. Prik gaatjes in het deeg en zet de schaal in de koelkast.
– Haal de eendebouten uit het blik op basis van de stap-voor-stap methode
– Verwijder het vel en de botten van de eendebouten en hak het vlees vervolgens in grove stukken
– Snipper de rode ui en hak de knoflook in kleine stukjes.
– Hak de peterselie fijn. Meng de rode ui met de knoflook en de peterselie.

– Doe het vlees en de gemengde kruiden in een kom en hussel alles goed.
– Breng op smaak met een snufje zout en flink wat versgemalen peper.
– Haal de taartvorm uit de koelkast en verdeel het vleesmengsel over de bodem.

– Snijd de aardappelen in dunne plakken en leg die dakpansgewijs over het vleesmengsel.

– Breek de eieren in een kom, voeg room en crème fraiche toe en kluts goed door elkaar.
– Giet het ei/room mengsel over de aardappelen en schuif de taart in het midden van de oven.
– Bak de taart 45 minuten – hou na 30 minuten goed in de gaten – leg dan eventueel een beetje aluminiumfolie over de bovenkant als deze te bruin dreigt te worden.

Deze quiche is geïnspireerd op de ‘duck confit tart’ uit één van mijn favoriete kookboeken My French Kitchen van Joanne Harris.

Tip: Serveer deze quiche met een lekkere frisse komkommer salade (zie foto hieronder). Klik hier voor het recept van deze salade .

6 Comments

  1. Iris

    januari 13, 2015 at 12:20 am

    Wat een overheerlijke taart! Ik heb hem gisteren gemaakt. Een beetje vakantie op je bord. Dank je wel voor dit heerlijke recept.

    Reply
  2. Lisette

    januari 19, 2015 at 11:19 am

    Hi Iris, bedankt voor je lieve compliment. Graag gedaan! Groetjes uit Frankrijk, Lisette

    Reply
  3. Alma

    januari 23, 2016 at 11:26 am

    Hi Lisette,

    Wat was dit lekker! Ik wilde eens wat anders dan confit met gebakken aardappeltjes en wat groenten. Toen ik ging zoeken liep ik tegen dit recept aan. Gister gemaakt & het was echt ontzettend lekker! Twee van de eters waren bang dat het af zou doen aan de confit, maar ook die twee hebben heel erg genoten van het eten en vonden het een klein feestje dat ik dit had gemaakt. Ik ga hem zeker nog eens maken!

    Reply
  4. Els Hengstmengel

    augustus 1, 2016 at 7:13 pm

    Gisteren al de confit de canard volgens jouw aanwijzingen klaargemaakt en vandaag de resterende 2 pootjes verwerkt tot de quiche. Heerlijk! Dat gaan we vast nog wel eens maken.

    Reply
  5. Monique

    januari 7, 2022 at 12:45 pm

    Hoeveel cuisses gaan er in deze taart? (er zijn blikken met 2, maar ook blikken met meer cuisses ..;-)
    Dank voor je reactie, gr Monique

    Reply
    • Lisette

      januari 10, 2022 at 1:21 pm

      Hi Monique, in deze taart gaan vier cuisses. Groetjes, Lisette

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress