Onze Franse Keuken

Kerst 2012: Frans kerst dessert – Bûche de Noël praliné

DSC_09842.jpg

Desserts, kerst, Taart | december 17, 2012 | By

 De bûche de Noël – oftewel ‘boomstam’ (bûche = haardblok ; bûche de noël= boomstam – vanwege de vorm) mag tijdens de kerst hier in Frankrijk niet ontbreken. Het is hét klassieke dessert voor het kerstdiner. De bûche die bij ons dit jaar op tafel verschijnt haalt het bij lange niet bij de kunstwerken van de patissiers, die ik je van de week liet zien. Dit recept heb ik uit een klein Frans kookboekje, dat volledig is gewijd aan ‘La bûche’.

Het recept is wel wat bewerkelijk, maar echt ontzettend leuk om te maken. Trouwens, voor een kerstdiner wil je toch ook best wat extra moeite doen om iets speciaals op tafel te zetten? Ik wel, in ieder geval. Deze taart moet een uur of 6 in de koelkast staan – dus maak hem de dag van tevoren, of op de ochtend van je diner. Eén tip: Voor het maken van deze taart is een kookthermometer heel handig. Wil je deze bûche ook gaan maken voor jouw kerstdiner? Volg dan deze kookinstructies:

Recept: Kerstdessert Bûche pâtissière au praliné

Ingrediënten:

Voor het deeg:
– 3 eieren
– 100 gram suiker
– 2 snufjes bakpoeder
– 100 gram bloem
– 40 gram nougatine (bijvoorbeeld zakje v Dr.Oetker)

Voor de praliné-crème:
– 95 gram suiker
– 50 ml water
– 2 eieren
– 180 gram zachte (kamertemperatuur) boter, in blokjes
– 70 gram nougatine

Bereiding:
Voor het deeg
– Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een bakplaat klaar. Leg daar een vel bakpapier op en vet dat vel in met een beetje boter.
– Meng in de keukenmachine de eieren met de suiker 5 minuten lang. Je krijgt dan een licht romige massa. Zet de machine uit en voeg dan de bloem en het bakpoeder toe. Meng alles goed met behulp van een spatel. Als alles goed gemengd is roer je er de nougatine door.
– Stort het vloeibare beslag op de bakplaat en smeer het geheel uit tot een mooie rechthoek (zo’n 20 bij 30 cm). Zorg ervoor dat de plak overal even hoog is.
– Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak 12-15 minuten (ik doe 12, maar kijk even hoe jouw oven werkt – de plak moet lichtbruin zijn). Haal de plaat uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Rol dan de plak op met bakpapier en al (vanaf de korte kant) en pak de rol in met plastic keukenpapier. Leg de rol in de koelkast, terwijl je verdergaat met het maken van de praliné-crème.

Voor de pralinécrème:
– Doe suiker en water in een klein steelpannetje en breng aan de kook om een dikke siroop te maken. De siroop moet een temperatuur hebben van 120 graden (gebruik een kookthermometer!). Dit duurt wel een paar minuten en daarom kan je tegelijkertijd vast in en keukenmachine de eieren kloppen.
– Haal als de siroop de juiste temperatuur heeft bereikt de pan van het vuur en laat een minuutje staan. Giet de siroop dan heel voorzichtig bij het eimengsel – doe dit via de rand van de kom – anders hecht de suiker zich gelijk aan je garde. Meng een minuut of 3 tot alles goed is gemengd en afgekoeld.
– Zet de keukenmachine op een lagere stand (midden tot laag) en voeg de blokjes boter toe. Meng net zolang tot je een boterachtige crème hebt. Dit duurt zo’n 5 minuten.
– Voeg tot slot het nougatine toe en meng dat nog even goed door de crème.

Voor de opmaak van de bûche:
– Haal de deegrol uit de koelkast, verwijder keukenplastic en rol het deeg weer uit. Smeer een laag van de botercréme op het deeg. Rol dan het deeg voorzichtig op – uiteraard zonder bakpapier dit keer. Plaats de bûche voorzichtig op een schaal en bestrijk de bovenkant en zijkanten van de bûche met het restant van de praliné-crème. Maak met een vork in de lengte strepen in de crème voor een beetje effect. Dek de bûche voorzichtig af en zet minimaal 6 uur in de koelkast. Haal de bûche 10 minuten voor het serveren uit de koelkast.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress