Onze Franse Keuken

Recept Franse ‘mysterybox’: Chocolade-crème taartje

chocoladetaartje.jpg

Chocola, Desserts, Taart | oktober 17, 2012 | By

Van de week werd de boîte a miam van oktober afgeleverd. Oeps… ik had nog niet eens tijd gehad om de recepten van de kookdoos van september te maken. Dat schiet lekker op – zo’n kookuitdaging. Ik ben dus gelijk maar de keuken in gedoken om alsnog één van de recepten te maken uit de septembereditie: het chocoladetaartje, of beter gezegd ‘crèmeux au chocolat, sablé breton à la vanille et nocciolata’.

De boven en onderkant van het taartje bestaan uit verkruimeld koekdeeg vermengd met hazelnotencrème (die crème komt uit een potje – onderdeel vd kookdoos van september). Tussen deze twee koeklagen zit een zelfgemaakte chocolade-crème.

Helaas was het een erg bewerkelijk taartje om te maken en viel de handleiding me tegen. Ik moest echt drie keer het recept doorlezen, voordat ik een beetje de volgorde van handelingen helder had- dat lijkt me toch niet echt de bedoeling. Ook de bereiding verliep niet helemaal soepel. Boven op het taartje hoort namelijk een mooie quenelle van chocoladecrème te liggen. Die wilde bij mij niet zo lukken – zoals ook te zien is op de foto. Ach, alle begin is moeilijk.

Het resultaat – Tja, wat zal ik zeggen. Lekker, maar mijn favoriet zal het nooit worden. Dat komt met name door de structuur van het taartje. Ik hou meer van “mousse” dan “crème”. Dit gerecht vind ik echt te machtig. Het taartje ziet er (mits je quenelle goed lukt) wel bijzonder fraai uit – echt zo’n gebakje dat je bij de banketbakker koopt. Ik zal dit recept niet snel nog eens maken, maar laat je daar vooral niet door afschrikken. Onze gasten vonden hem zeker wel voor herhaling vatbaar.

Recept: Chocolade-crème taartje

Ingrediënten:

Voor de Chocolade-crème
– 200 ml melk
– 200 gram slagroom
– 6 eidooiers
– 60 gram suiker
– 180 gram pure chocolade (min 67% cacao)

Voor het crunchy ‘koekdeeg’-laagje
– 3 eidooiers
– 70 gram suiker
– 80 gram gezouten roomboter
– 125 gram bloem
– 6 gram gist
– 2 gram vanillepoeder
– 100 gram hazelnootpasta

Bereiding:

– De chocolade-crème: Verwarm de melk en de slagroom. Meng de eidooiers met de suiker, totdat je een lichtgele substantie krijgt. Doe de helft van de warme melk bij de eidooiers en meng dat vlug en goed door elkaar met een garde. Giet dit eidooiermengsel terug in de pan bij de andere helft van de melk en verwarm dit al klutsende. Let op: het moet op hoge temperatuur, maar het mag niet gaan schiften.Voeg als je een puddingachtige structuur hebt (drillerig) de chocolade toe en meng goed, totdat echt alle chocolade gesmolten is. Haal van het vuur, laat een beetje afkoelen, dek af met huishoudfolie en zet in de koelkast.
– Het koekdeeg-laagje: Meng de eidooiers met de suiker. Smelt de boter en voeg deze toe. Meng goed. Hussel in een kom de bloem en gist door elkaar en voeg ook deze toe aan het eidooiermengsel. Dan moet alleen het vanillepoeder er nog bij. Meng het nog even goed en maak vervolgens een bal van het deeg. Pak de deegbal in met plastic huishoudfolie en leg deze een uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 145 graden. Rol deegbol uit op een werkblad (voorzien van een beetje bloem) tot een plak van ongeveer 1 à 1,5 cm dik. Leg deze plak voorzichtig op een met bakpapier bedekte bakplaat en schuif in de oven. Bak het deeg 40 min. Haal uit de oven en laat afkoelen. Breek het afgekoelde koekdeeg in stukken, totdat je een soort hele grove kruimels hebt. Doe deze kruimels in een kom en schep de hazelnootpasta erbij. Hussel alles met je handen goed door elkaar, zodat alle deegkruimels voorzien zijn van een laagje hazelnootpasta.
– Opmaak van het taartje: Pak een kookring – voor dit taartje gebruikt men in het recept een vierkante van 5 bij 5 cm (zat in de boîte a miam september). Begin met een laagje deegkruimels en stamp dit goed aan met de bolle kant van een lepel. Daarop maak je een laagje van dezelfde dikte met de chocoladecrème. Dek die af met weer een laagje deegkruimels en stamp ook deze weer goed aan. Maak (desgewenst) een quenelle van de chocoladecrème voor bovenop. Laat het taartje in de kookring nog even een 45 minuten staan in de koelkast, voordat je de ring verwijderd. Je hebt genoeg voor minstens 6 kleine (éénpersoons) taartjes, maar dan heb je dus ook wel 6 kookringen nodig (of bijzonder veel tijd om ze na elkaar te bereiden….)…..

Bron: Dit recept is een bewerking van het recept uit ‘La Boîte à miam’ – septembereditie

1 Comment

  1. Anoniem

    maart 11, 2014 at 10:08 am

    yolo

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress