Onze Franse Keuken

Mag ik nog een punt?…..

DSC_1128.jpg

Desserts, Taart | augustus 14, 2012 | By

Gisteren hadden we een jarige op La Panacée. Eén van onze gasten, Kees, werd acht en dat moest natuurlijk gevierd worden. Slingers in de woonkamer en ballonnen aan de veranda. De postbode had van de week al de nodige verjaardagskaarten uit Nederland voor haar bezorgd en natuurlijk ontbrak ook de verjaardagstaart niet.

Haar ouders hadden mij namelijk verteld dat Kees echt dol is op aardbeien kwarktaart. Nou, dat kon geregeld worden. Moeder Nieneke had leuke kaarsjes meegebracht en zij droeg de taart na afloop van de table d’hôte enfant naar buiten. Door de wind moesten we de kaarsjes een paar keer opnieuw aansteken, voordat Kees de kans kreeg om ze zelf uit te blazen, maar dat mocht de pret niet drukken.

Ik was echt heel benieuwd of de jarige Job ook dol zou zijn op onze versie. Na het opsmikkelen van haar punt vroeg ze al snel – mag ik er nog één? Nou vooruit – je wordt tenslotte maar één keer acht. Missie geslaagd. Deze kwarktaart is extra romig dankzij de toevoeging van slagroom. Een echte (kinder)feesttaart dus.

Recept Aardbeien kwarktaart:

Ingrediënten:
– half pak bastogne koeken (ongeveer 125 gr)
– half pak kaakjes (ongeveer 100 gr)
– 100 gram roomboter
– 250 gram aarbeien + 8 mooie exemplaren voor de garnering
– 2 eetlepels aardbeienjam
– 2 eetlepels citroensap
– 8 blaadjes gelatine
– 500 gram volle kwark
– 250 ml slagroom
– 150 gram poedersuiker

Bereiding:
– Breek de koekjes in grove stukken in een keukenmachine en verkruimel ze op de hoogste stand.
– Smelt de boter in een steelpannetje en giet deze bij de koekkruimels. Meng de boter goed door de kruimels.
– Bedek de bodem van een springvorm (26 cm) met bakpapier en stort het koekkruimelmengsel hierin.
– Druk de koekkruimels stevig aan met de bolle kant van een lepel en zorg dat de bodem overal even dik is.
– Zet de springvorm in de koelkast en ga verder met de bereiding van het kwarkmengsel.
– Week de blaadjes gelatine 10 minuten in een kommetje koud water.
– Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snij ze in grove stukken. Doe de stukken in de keukenmachine en druk een paar keer op de knop. Het moeten echt stukjes aardbei blijven en je moet ze dus niet compleet verpulveren. Een andere optie is ze grof hakken op je werkblad met een keukenmes.
– Klop de slagroom stijf.
– Verwarm in een steelpannetje de twee eetlepels aardbeienjam en het citroensap.
– Knijp de gelatine uit, haal het pannetje van het vuur en voeg de gelatine toe. Roer totdat de gelatine volledig is opgenomen.
– Roer de poedersuiker door de kwark.
– Voeg vervolgens de jam met opgeloste gelatine en de slagroom toe en spatel deze luchtig de kwark.
– Voeg de aardbeien toe en spatel ook deze voorzichtig door het mengsel.
– Haal de springvorm uit de koelkast en stort de aardbeienkwark erop.
– Laat de taart minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
– Garneer de taart vlak voor het serveren met plakjes aardbei. Serveer en geniet!

1 Comment

  1. Nieneke

    augustus 14, 2012 at 4:21 pm

    We gaan de taart zeker nogmaals proeven thuis!!! Hij was heerlijk, en met je handige recept bij de hand hoop ik dat het ons ook lukt…

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress